Izvor: N1 televizija, 17.Nov.2018, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje skupština Interpola, pitanje Kosova na dnevnom redu

Jedna dilema koja opterećuje odnose Beograda i Prištine narednih dana bi mogla da bude razrešena. Hoće li Kosovo biti primljeno u Interpol.

Izvor: N1

Generalna skupština Interpola počinje u nedelju u Dubaiju. Između ostlaih tema, a svakako najzanimljivija za Balkan, biće i ona o mogućem prijemu Kosova u tu organizaciju - čemu se Beograd oštro protivi. Obe strane iščekuju glasanje u utorak uz nadu >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << da će imati većinu postignutu uz lobiranje, ali i određenu argumentaciju.

Srpski zvaničnici smatraju da osim poštovanja međunarodnog prava stoji i činjenica da je i generalna skupština Interpola prošle godine usvojila rezoluciju prema kojoj samo država članica UN ili posmatrač može da bude deo Interpola. Predstavnici Srbije tvrde i da bi, postane li Kosovo deo Interpola, više hiljada građana Srbije moglo da se nađe na poternicima zbog učešća u sukobu 1999. Kosovo kao glavni argument u svoju korist ističe da ne može da se suprotstavlja kriminalnim delima koji prelaze okvire teritorije Kosova, ako je van te organizacije.

Za sada se niko ne usuđuje da predviđa ishod glasanja članica Interpola. U dalekom Dubaiju, diplomatska bitka za Kosovo već je počela. Dve serketarke Ministarstva unutrašnjih poslova, drugi dan provode lobirajući za "srpsku stvar".

"Glasanje za prijem tzv. Kosova jednako je puštanju piromana da uđe u barutanu. Eventualnim ulaskom u Interpol otvorila bi se mogućnost da baze podataka o osumnjičenima za najteža krivična dela dospeju u ruke terorista. Takva odluka bila bi suprotna Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, ali i pravilima Interpola", rekla je državna sekretarka Biljana Popović Ivković.

Pravilima koja kažu da u međunarodnu policijsku organizaciju mogu samo zemlje koje su članice Ujedinjenih nacija ili posmatrači u UN. Da li je to dovoljno da zvanični Beograd odahne?

"Očekujemo da se većina članica Interpola ponaša profesionalno, u skladu sa onim što su nadležnosti i funkcija Interpola, jer ovo već prelazi u jednu otvorenu brtualnu poltiizaciju, pri čemu se od nekih moćnih zemalja vrši jedan strašan politički pritisak na članice Interpola da prihvate Kosovo", kaže predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

Da pritisak nije samo politički nego i finansijski, ministar unutrušanjih poslova Nebojša Stefanović sumnja. Izvori "Večernjih novosti" su pak sigurni da su Albanci pripremili 15 miliona evra da potkupe delegacije. Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku to odbacuje kao besmislicu i smatra da je važno bezbednosno pitanje politizovano - i to sa obe strane.

"Od svih međunarodnih organizacija ova mi je najmanje jasna, zašto toliki napor ulažemo da sprečimo Kosovo da uđe u Interpol, prosto, zlobnici bi rekli da nismo baš srećni, da se uspostavi vladavina prava, ili da se malo ojača vladavina prava na Kosovu, a boga mi, znajući političku situaciju na Kosovu, verujem da i tamo nešto politički im je važno da uđu u Intepol, a nisam siguran da baš stvarno žele da se povinuju pravilima Interpola", smatra Dragan Popović.

Za prijem 193. članice Interpola, potrebni su glasovi dvotrećeniske većine. Glasanje se očekuje u utorak.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Drecun: Strašan pritisak da se prihvati Kosovo

Izvor: N1 televizija, 17.Nov.2018

Jedna dilema koja opterećuje odnose Beograda i Prištine narednih dana bi mogla da bude razrešena. Hoće li Kosovo biti primljeno u Interpol...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.