Počinje Međunarodna vojna vežba: Tzv. Kosovo domaćin

Izvor: B92, 16.Maj.2023, 20:28

Počinje Međunarodna vojna vežba: Tzv. Kosovo domaćin

Tzv. Kosovo će biti domaćin najveće međunarodne vojne vežbe na Balkanu "Defender Europe 2023", koja će se održati od 21. maja do 2. juna.

Ceremoniji povodom otvaranja prisustvovaće predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti, preneo je Albanijan post.

U okviru te vežbe biće predstavljeni kapaciteti tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga, koje su spremne da daju svoj doprinos misijama NATO-a, saoštilo je Ministarstvo odbrane na Fejsbuku. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Kosovo će od 21. maja do 2. juna biti domaćin najveće međunarodne vojne vežbe u regionu Balkana, Defender Europe '23, kada ćemo potvrditi kapacitete dva puka Kosovskih bezbednosnih snaga, pokazaćemo i stepen vojne interoperabilnosti zajedno sa snagama partnerskih zemalja.

Tzv. kosovske bezbednosne snage, spremne da doprinesu svakoj misiji NATO-a", navodi Ministarstvo odbrane.

Ova zajednička vežba SAD i NATO saveznika održava se svake godine, u velikom obimu, a predvode je SAD.

Kroz ovu zajedničku vežbu, države grade spremnost i interoperabilnost između SAD, NATO-a i savezničkih nacija.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da će svečano otvaranje najveće međunarodne vojne vežbe u regionu biti održano 21. maja, sa početkom u 11.30, na trgu "Skenderbeu" u Prištini.

Ovoj ceremoniji prisustvovaće najviši zvaničnici, predsednica Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti, ministar odbrane Armend Mehaj, kao i ministri odbrane susednih zemalja, te istaknute ličnosti iz partnerskih zemalja.

"Defender Europe" datira još iz perioda hladnog rata, od 1952. godine, u Danskoj i Norveškoj, a u prvoj vežbi učestvovalo je 200 brodova i više od 50.000 vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.