Počeo postupak protiv Seljimija

Izvor: B92, 27.Nov.2013, 00:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo postupak protiv Seljimija

Kosovska Mitrovica -- Danas je počeo sudski postupak protiv bivšeg vrhovnog komandanta OVK i sadašnjeg ambasadora Kosova u Albaniji Sulejmana Seljimija, osumnjičenog za ratni zločin.

Seljimi je inače aktuelni ambasador Kosova u Albaniji, a optužnica tereti još Ismeta Hadžu, Nedžata Ćubreljija i Šefkija Hisenija, koji su optuženi da su maltretirali i slovali dve devojke iz okoline Kosovske Mitrovice.

Seljimi se optužuje da je izvršio sedam krivičnih dela. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Četvorica optuženih dovedeni su jutros u sudnicu Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici pod jakim merama obezbeđenja specijalnih jedinica Euleks policije, a sudskim većem predsedava međunarodni sudija iz SAD.

U osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici danas nije bio obezbeđen prevod sa albanskog i enegleskog na srpski jezik.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je Tanjugu da je 13. novembra ove godine međunarodni tužilac iz Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova podneo optužnicu protiv četvoro osumnjičenih.

Oni se terete za krivično delo ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, uključujući mučenje i silovanje dvoje albanskih civila a dela su navodno počinjena tokom 1998. i 1999.godine u selima Vaganica i Likovac,” rekla je ona.

Gudeljević je dodala da istragu ovog slučaja vrši međunarodni tužilac iz Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova.

Seljimi je suočen sa još jednom optužnicom zbog članstva u "Dreničkoj grupi" OVK čiji se pripadnici terete za ratne zločine počinjenje nad civilnim stanovništvom, a suđenje za taj slučaj trebalo bi da počne u prvoj sedmici decembra u Prištini.

Optuženi u ovom slučaju su takođe i predsednik opštine Srbica i bivši komandant dreničke operativne zone Sami Ljuštaku.

U grupi optuženih su još predsednik opštine Glogovac Nedžat Demaku, poslanik u kosovskoj skupštini Fadilj Demaku, Agim Baškim, Driton i Seljman Demaj, Zećir i Jahir Demaku, Sabit Geci, Ismet Hadža, Sahit Jašari, Avni Zabelji i Isni Tači.

Prema ovoj optužnici, Seljimi je okrivljen u vezi sa sedam krivičnih dela, a Ljuštaku, Sahit Jašari i Sabit Geci optuženi su za ubistvo tadašnjeg komandanta policije u Glogovcu Ivana Bulatovića.

Njemu je nedavno produžen pritvor do 23. januara, a odbrana je najavila da će se zbog toga žaliti.

Sulejman Seljimi je optužen za silovanje dve Albanke tokom rata na Kosovu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Počinje postupak protiv Saljimija

Izvor: RTV Pink, 27.Nov.2013

. . . Danas počinje sudski postupak protiv bivšeg vrhovnog komandanta OVK i sadašnjeg ambasadora Kosova u Albaniji Sulejmana Seljimija, osumnjičenog za ratni zločin.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.