Počelo suđenje Haradinaju

Izvor: RTS, 18.Avg.2011, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo suđenje Haradinaju

Ponovljeno suđenje bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju počelo pred Tribunalom u Hagu. Sudija Bakone Moloto rekao je da suđenje neće biti u senci prethodnog postupka, već da će Sudsko veće raditi kao da prvog suđenja nije ni bilo.

14.52 - Počelo suđenje Ramušu Haradinaju. Tužilac čita navode optužnice.

Bivši premijer Kosova i nekadašnji komandant Oslobodilačke vojske Kosova Ramuš Haradinaj pojavio se pred Tribunalom u Hagu na ponovljenom suđenju. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Oslobađajuća presuda iz 2008. godine poništena je zbog zastrašivanja svedoka.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Bljerim Šalja rekao je da će suđenje predsedniku te stranke Ramušu Haradinaju u Haškom tribunalu pokazati da su optužbe neosnovane.

Šalja je rekao da je čekanje na početak suđenja bilo predugo što je uticalo da Alijansa, ali i građani Kosova, sa uznemirenjem prate početak ponovnog suđenja.

"Ove jeseni se navršava punih sedam godina od kada je Ramuš Haradinaj talac procesa koji još nije završen. Njegovo odsustvo se u kosovskoj politici oseća svakim danom sve više. Sigurni smo da će pravda još jednom pobediti i da će se Ramuš Haradinaj proglasiti nevinim u Haškom tribunalu", rekao je Šalja.

U Haškom tribunalu juče je održana pretpretresna konferencija na kojoj je predsedavajući sudija Bakone Moloto rekao da ponovljeno suđenje Haradinaju i saradnicima neće biti u senci prethodnog postupka i da će Sudsko veće raditi kao da prvog suđenja nije ni bilo.

"Ovo suđenje neće biti u senci prethodnog i ne proizlazi iz njega", rekao je Moloto, dok su advokati odbrane izjavili da pitanja i odgovore iz prethodnog i ovog postupka tretiraju isto.

Moloto je rekao i da Veće neće tražiti od tužilaštva da dodatno skrati optužnicu. Tužioci su na pretpretresnoj konferenciji naveli da su prvobitnu listu od 57 svedoka, predloženu u podnesku 3. decembra 2010. skratili na 56, kao i da će tužilaštvu biti potrebno oko 36 sati za izvođenje dokaza.

Advokati odbrane rekli su da, s obzirom na to da će tužilaštvo izvesti i neke svedoke koji su svedočili u prvom suđenju, njih neće unakrsno ispitivati, jer pretpostavljaju da će svedočenje biti isto, osim u slučaju iznošenja novog materijala.

Tužilaštvo je najavilo uvodno izlaganje u trajanju od dva do tri sata, a odbrana od najviše sat vremena. Takođe, optuženi će moći da se obrate pre početka izvođenja dokaza tužilaštva.

Glavni pretres u postupku protiv Haradinaja i njegovih saradnika, prvom slučaju ponovljenog suđenja u Haškom tribunalu, zakazan je za petak, na kojem će biti izvedeni dokazi.

Svedoci zastrašivani

Haradinaj je, na osnovu individualne krivične odgovornosti, zajedno s pripadnicima OVK Idrizom Baljajem i Lahijem Brahimajem, optužen za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja 1998. godine na Kosovu.

U prvostepenom postupku, Haradinaj i Baljaj su 3. aprila 2008. godine oslobođeni krivice po svih 37 tačaka optužnice, a Brahimaj, koji je kratko vreme bio zamenik komandanta u području Dukađina, osuđen je na šest godina zatvora.

Prvostepeno sudsko veće je, u uvodnom delu presude, naglasilo da je imalo znatnih poteškoća u pribavljanju iskaza svedoka pošto su mnogi od njih, kako je navedeno u presudi, naveli strah kao razlog za nepojavljivanje pred sudom.

Veće je, takođe, istaklo da je imalo snažan utisak da se suđenje obavlja u atmosferi u kojoj se svedoci ne osećaju bezbedno i da na Kosovu vlada nestabilna bezbednosna situacija, nepovoljna po svedoke.

Žalbeno veće Tribunala je u julu prošle godine poništilo oslobađajuću presudu Haradinaju i Baljaju, uz obrazloženje da je prvobitni proces obeležilo zastrašivanje svedoka, a potvrdilo presudu Brahimaju i odlučilo da suđenje bude delimično ponovljeno po šest tačaka optužnice.

Optužbe za udruženi zločinački poduhvat

Optužnica tereti trojicu ljudi da su bili saizvršioci udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio uspostavljanje potpune kontrole OVK nad Operativnom zonom Dukađin putem uklanjanja s tog područja srpskih civila, kao i kosovskih Albanaca, Roma, Egipćana i drugih civila za koje se sumnjalo da sarađuju sa srpskim snagama ili ne podržavaju OVK.

Tužilaštvo treba da dokaže da su snage OVK pod Haradinajevom komandom, uključujući jedinicu "Crni orlovi", koja je bila pod direktnom Baljajevom komandom, maltretirale i premlaćivale srpske i romske civile u području između sela Glođana i Dečana i ubijale one koji bi odbili da napuste svoje domove.

Prema optužnici, sredinom maja 1998. godine, osnovan je improvizovani zatočenički centar u štabu OVK u Jablanici. Zatočenici u tom centru su fizički maltretirani i izgladnjivani, a mnogi od njih su umrli od posledica povreda ili su ubijeni po naređenju trojice optuženih.

Srpske snage su krajem avgusta i početkom septembra 1998. godine privremeno zauzele područje oko Glođana, a srpski forenzički tim sproveo je istragu u toj oblasti i na području Radonjićkog jezera ekshumirao 32 tela koja su se mogla identifikovati, kao i još dva tela na putu za Dašinovac, oko 9 kilometara od Glođana.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.