Počele 24. Vidovdanske svečanosti

Izvor: RTS, 11.Jun.2013, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počele 24. Vidovdanske svečanosti

Organiztori 24. Vidovdanskih svečanosti u Gračanici, najavili bogat kulturno-umetnički program. Pored likovne kolonije u okviru svečanosti biće održan Izbor za najlepšu kosovsku devojku.

U Gračanici su sinoć svečano otvorene 24. Vidovdanske svečanosti. Organizatori svečanosti su najavili bogat kulturno-umetnički program. Pored likovne kolonije u okviru svečanosti će biti održan Izbor za najlepšu kosovsku devojku. Vidovdansko pesničko bdenije zakazano je za 27. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jun.

Obeležavanje Vidovdana počelo je likovnom kolonijom u Domu kulture u Gračanici. Petar Đuza, slikar iz Prištine je svake godine učesnik vidovdanske likovne kolonije.

"Naša tema je duša umetnosti, stvaralaštvo, gde su zastupljene sve poetike, i mladih umetnika. Svaki umetnik je svoj autor i umetnička ličnost, i poetike su apsolutno otvorene kao možete videti, a odraz su naše aktuelne umetničke scene", kaže Petar Đuza.

Vidovdanska likovna kolonija se, kažu njeni učesnici se već potvrdila, a njena draž je što se održava u sasvim drugačijim okolnostima i pogodnostima u odnosu na druge likovne kolonije u okruženju.

Organizatori i pokrovitelji vidovdanskih svečanosti upravo zbog okolnosti na Kosovu, ističu da sa zebnjom očekuju okupljanje na Gazimestanu, jer je prošle godine policija bila prilično brutalna i pretresala mnoge hodočasnike.

Sa otvaranja ovogodišnjih vidovdanskih svečanosti upućen je poziv kosovskim vlastima da omoguće nesmetano okupljanje građana.

"Mi iskreno verujemo da se neće ponoviti ono što se desilo prošle godine. Evo i na ovaj svečani dan i trenutak želimo da skrenemo pažnju ljudima koji za to treba da se brinu, da se ne ponovi 28. jun od prošle godine. Da se na vreme postaraju, da i mi imamo pravo da pokažemo ko smo i šta smo. Da se radujemo i da možemo slobodno da hodamo svetom srpskom zemljom", poručio je Branislav Stojanović, šef Biroa Kancelarije za KiM u Gračanici 

Uprkos izazovima, ove godine biće organizovan bogat prateći program - koncerti, pozorišne predstave, tribine.

U okviru svečanosti Srpska drama Narodnog pozorišta u Prištini izvešće dve predstave u Domu kulture.

I ove godine biće dodeljene književne nagrade "Zlatni krst Kneza Lazara", "Gračanička povelja", "Pero Despota Stefana Lazarevića" i "Kondir Kosovske devojke", a 25. juna nagrade za likovno stvaralaštvo "Zograf Longin" i "Dimitrije Popović".

Vidovdanske svečanosti će biti završene 28. juna, parastosom na Gazimestanu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.