Plan za uklanjanje barikada

Izvor: B92, 08.Okt.2011, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plan za uklanjanje barikada

Priština -- Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi kaže da Kosovo u saradnji sa Kforom i Euleksom priprema plan za uklanjanje barikada na severu Kosova.

Redžepi je za današnji list "Epoka" rekao da barikade mogu da budu uklonjene već sada, ali da treba proceniti šta će se dogoditi posle njihovog uklanjanja.

"Treba proceniti kakav nivo snaga treba upotrebiti i da li može doći do nasilja. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Verujem da ćemo narednih dana postići saglasnost i da ćemo preduzeti i druge korake", kazao je Redžepi.

Pripadnici Policije i Carine Kosova se na prelaze Jarinje i Brnjak sada prevoze helikopterima Kfora i Euleksa, ali prema rečima ministra Redžepija, vrlo brzo će biti odlučeno o tome da se oni tamo prebacuju kopnenim putem.

Redžepi je odbacio kao neprihvatljivu ideju da sever Kosova privremeno bude pod nadležnošću predstavnika međunarodne zajednice.

"Ta ideja je neprihvatljiva, mi možemo da delegiramo neka pitanja nadgledanja, ali međunarodna administracija je neprihvatljiva kao ideja. Plan Ahtisarija je osnova koju treba ostvariti", kazao je Redžepi.

Ideju o privremenom međunarodnom nadzoru na severu Kosova prvi je pokrenuo potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Bljerim Šalja. Tu ideju nisu podržali ni predsednica, ni premijer Kosova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Brnjak

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.