Petrič o Rambujeu, Kosovu i Jugoslaviji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Mar.2019, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrič o Rambujeu, Kosovu i Jugoslaviji

Rambuje je bio poslednja prilika da Kosovo ostane deo Jugoslavije, izjavio je austrijski diplomata Volfgang Petrič, koji je učestvovao u pregovorima u Rambujeu.

"Bilo je jasno da bi međunarodna zajednica preuzela odgvovornost za očuvanje Kosova unutar Jugoslavije", rekao je Petrič je na konferenciji "Dvadeset godina od bombarovanja Jugoslavije - pouke za evropsku bezbednost u 21. veku".

Petrič je, međutim, priznao da ne bi mogao da kaže koliko bi to rešenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bilo uspešno na duži rok, ali je naglasio da rat na Kosovu nikad ne bi smeo da se ponovi.

Petrič je istakao da bi sada trebalo gledati u budućnost, te da bi Srbija trebalo da bude zemlja koja je najviše orijentisana ka Evropi jer ne žive svi Srbi u jednoj državi, što je, ukazao je, i jedan od rezultata rata.

"Zato će svi Srbi biti ujedinjeni u EU kada Srbija postane deo EU", rekao je Petrič.

Objašnjavajući kako je došlo do toga da se ne potpiše sporazum posle pregovora u Rambujeu, Petrič je rekao da je sam profesor Ratko Marković, koji je učestvovao u pregovorima, u pismu datiranom na 23. februar ocenio da je napravljen veliki napredak u smislu definisanja političkog rešenja za samoupravu na Kosovu I Metohiji, uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije i Savezne Republike Jugoslavije.

Prema njegovim rečima, Marković je naveo da su SRJ i Republika Srbija u potpunosti spremne da nastave svoj rad u "dobrom duhu" koji ostavaren na ovom sastanku.

Šta se kasnije dogodilo, kako je rekao, može samo da nagađa.

Ipak, ukazuje da nije postojala mogućnost vođenja direktnih razgovora jer beogradska delegacija prvobitno nije želela da "razgovara sa teroristima", a kasnije kada je promenila svoju poziciju, vlasti u Prištini su odbile direktne razgovore.

"Na kraju je doneta politička odluka da se ne potpiše sporazum. Odluku je doneo tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević. On je odlučio da će nekoliko dana trajati bombardovanje, ali da će on preživeti. To je bila pragmatična, ali nerealistična odluka", ocenio je Petrič.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Petrič: Rambuje bio posljednja prilika da Kosovo ostane dio Jugoslavije

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Mar.2019

BEOGRAD - Rambuje je bio posljednja prilika da Kosovo ostane dio Jugoslavije, izjavio je danas austrijski diplomata Volfgang Petrič, koji je učestvovao u pregovorima u Rambujeu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Petrič: Rambuje bio poslednja prilika da Kosovo ostane deo Jugoslavije!

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Mar.2019

Austrijski diplomata Volfgang Petrič izjavio da je Rambuje bio poslednja prlilika da Kosovo ostane deo Jugoslavije!..Rambuje je bio poslednja prilika da Kosovo ostane deo Jugoslavije, kaže austrijski diplomata Volfgang Petrič, koji je učestvovao u pregovorima u Rambujeu...- Bilo je jasno da bi međunarodna...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.