Petković: Usvajanje Deklaracije o nestalim osobama potvrđuje da smo zaštitili interese Srbije

Izvor: Beta, 02.Maj.2023, 21:32

Petković: Usvajanje Deklaracije o nestalim osobama potvrđuje da smo zaštitili interese Srbije

Direktor Kancelarije vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je večeras u Briselu da usvajanje Deklaracije o nestalim osobama potvrđuje da je zaštićen interes Srbije.Petković je za srpske medije kazao da Beograd više od dve godine insistira na usvajanju te deklaracije, ali da Priština "vrši opstrukciju"."Sve vreme Priština insistira na terminu 'end fors disapirijens' koji je pravni konstrukt, odnosno termin koji je definisan u tački 2. Međunarodne konvencije o prisilnom nestanku, a namerno su insistirali na terminu da bi mogli da se pozivaju na to i traže odgovornost Beograda kada je reč o prisilnom nestanku. Mi nismo pristali na taj termin", rekao je Petković.On je rekao da je pre usvajanja teksta deklaracije priložena izjava koju je potpisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i u kojoj je, kako je naveo, razjašnjeno sve vezano za taj sporan termin koji se pominje u Deklaraciji o nestalim osobama."Dogovorili smo ono na čemu je insistirala srpska strana i što je ušlo u tekst deklaracije je termin 'nestali pod prinudom'", naveo je Petković.U izjavi koju je priložio uz Deklaraciju o nestalim osobama, Vučić je naveo da termin "prinudno nestali", koji se koristi u tom dokumentu, nije striktno pravni termin, već da naglašava okolnosti pod kojima ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Petković: Priština negira sve ono što je dogovoreno oko formiranja ZSO

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Maj.2023, 08:57

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da u odnosima sa vlastima u Prištini, "gotovo da nema normalizacije", jer negiraju sve ono što je dogovoreno" u vezi formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.