Petković: Priština vrši opstrukciju; Vučić potpisao pismo da zaštiti Srbiju

Izvor: B92, 02.Maj.2023, 20:23

Petković: Priština vrši opstrukciju; Vučić potpisao pismo da zaštiti Srbiju

Brisel -- Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obratio se javnosti nakon razgovora u Briselu i potvrdio da je usvojena Deklaracija o nestalim osobama.

Petković je objasnio da je uz Deklaraciju o nestalim osobama priloženo i pismo koje je potpisao Vučić i kojim je zaštićena država Srbija.

"Usvojen je tekst deklaracije o nestalim osobama, koji je usaglašen prethodno na tehničkom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nivou. Ono što je važno to je da pre usvajanja teksta deklaracije priložena je i izjava koju je potpisao predsednik Aleksandar Vučić, gde su razjašerne važne stvari u vezi sa terminom koji se pominje u Deklaraciji o nestalim osobama. Ova izjava potvrđuje da smo zaštitili interese države Srbije kada je reč o ovom pitanju", objasnio je Petković i dodao:

"Više od dve godine država Srbija insistira na usvajanju ove deklaracije. Sve vreme Priština vrši opstrukciju i ne želi da se dogovorimo jer insistira na terminu 'end fors disapirijens' koji je pravni konstrukt, odnosno termin koji je definisan u tački 2. Međunarodne konvencije o prilnom nestanku, a namerno su insistirali na ovom terminu da bi se mogla da se poziva na to i da traži odgovornost Beograda kada je reč o prisilnom nestanku. Mi nismo pristali na taj termin. To je u ovoj izjavi jasno podvučeno. Već smo se saglasili i dogovorili i što je ušlo u tekst deklaracije je termin 'nestali pod prinudnom'. To nije pravni konstrukt i ne uključuje bilo kakvu odgovornost države Srbije u pravnom smislu, već ukazuje samo na okolnosti pod kojima je određena osoba odnosno lice nestalo."

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u priloženoj potpisanoj izjavi uz Deklaraciju o nestalim licima koja je večeras usvojena u Briselu naveo da termin "prinudno nestali", koji se inače koristi u deklaraciji, nije striktno pravni termin, već da naglašava okolnosti pod kojima je neko lice nestalo, bez obzira na različite pravne kvalifikacije prema međunarodnim i nacionalnim zakonima.

"Ovo pojašnjenje je dato kako bi se izbegli bilo kakvi nesporazumi ili tumačenje termina 'prinudnog nestanaka' kao 'prisilnog nestanaka' koji ima jasno pravno značenje definisano Međunarodnom konvencijom za zaštitu svih lica od prisilnog nestanka (2006)", navodi se u izjavi koju je potpisao Vučić.

Dodao je da osoba može "prinudno nestati" kao posledica dela koje je počinio pojedinac, vojska, paravojna, politička ili druga grupa ili organizacija povezana sa sukobom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Petković: Usvajanje Deklaracije o nestalim osobama potvrđuje da smo zaštitili interese Srbije

Izvor: Danas, 02.Maj.2023

Direktor Kancelarije vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas u Briselu da usvajanje Deklaracije o nestalim osobama potvrđuje da je zaštićen interes Srbije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.