Petković: Priština i Kurti umeju samo da prete

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Avg.2022, 11:13

Petković: Priština i Kurti umeju samo da prete

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da ministar privremenih institucija samouprave u Prištini Dželjalj Svečlja apsurdnim napadima na Beograd i Srbe na severu potvrdio da ima ulogu glavnog podizvođača Kurtijevog plana destabilizacije regiona.

"Priština i Aljbin Kurti još jednom su pokazali da umeju samo da prete silom i ratom, i da njihovim političkim strukturama upravljaju ekstremisti koji uopšte ne prepoznaju vrednost dijaloga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i mirnog rešavanja problema", ukazao je Petković.

On je istakao da nisu Beograd, ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, slali specijalne prištinske policijske snage na sever Kosova i Metohije da prebijaju i pucaju na goloruk narod, niti su donosili jednostrane odluke i gazili sporazume, niti su ijednog trenutka pokazali izostanak spremnosti za razgovor i postizanje dogovora.

"Predsednik Vučić je konstantno i dosledno Srbe na Kosovu i Metohiji pozivao na uzdržanost i mir i da odustanu od blokada puteva, iako su na njih bili primorani radi pukog opstanka, a odgovornost za sve potencijalne incidente biće na onome ko svakodnevno demonstrira silu i njom preti - a to su Kurti i njegovi pomoćnici poput Svečlje", poručio je Petković.

On je primetio da je jedina krivica Srba na severu Kosova i Metohije u tome što ne žele da budu ugašeni i poništeni, i da budu i politički i fizički gaženi od strane šovinističkih ratnohuškačkih struktura u Prištini.

Svečlja je ranije danas rekao da će od 1. septembra početi sprovođenje odluke vlade u Prištini o ličnim kartama i preregistraciji vozila sa srpskim tablicama na severu KiM.

Svečlja je za "Kljan njuz" rekao da se nada da 1. septembra, kada počne sprovođenje te odluke, neće biti tenzija na severu KiM, ali je dodao da postoje indicije da bi to moglo da se desi, prenosi Reporteri.

Na pitanje odakle potiču informacije o vraćanju barikada i mogućim incidentima, on je odgovorio da su sa terena i od stranaca i optužio Beograd da učestvuje u postavljanju barikada.

Svečlja: Od 1. 9. sprovođenje odluke o dokumentima i tablicama

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja izjavio je da će od 1. septembra početi sprovođenje odluke vlade u Prištini o ličnim kartama i preregistraciji vozila sa srpskim tablicama na severu KiM.

Svečlja je za "Kljan njuz" rekao da se nada da 1. septembra, kada počne sprovođenje te odluke, neće biti tenzija na severu KiM, ali je dodao da postoje indicije da bi to moglo da se desi, prenosi Reporteri.

"Nadamo se da neće biti tenzija, smatramo da nema razloga. Ali postoje i indicije da se one mogu desiti", rekao je Svečlja dodajući da su spremni da se suoče sa bilo kojom vrstom situacije.

Prema njegovim rečima, njihove institucije su "zrele, jake i spremne", da se "suoče sa svakim pravnim zadatkom", ali i da imaju "bezrezervnu podršku međunarodnog faktora".

Na pitanje odakle potiču informacije o vraćanju barikada i mogućim incidentima, on je odgovorio da su sa terena i od stranaca.

Svečlja je za organizovanje barikada optužio Beograd, tvrdeći da barikade organizuje "direktno Beograd, Vučić, Vulin i paralelne srpske strukture".

"Oni mogu da postavljaju barikade, mogu da napadnu bezbednosne institucije, kao što su to činili poslednjih meseci", rekao je Svečlja tvrdeći da Priština "ima podatke o pripremama".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Priština i Kurti umeju samo da prete"

Izvor: B92, 20.Avg.2022

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da su Priština i Aljbin Kurti još jednom pokazali da umeju samo da prete silom i ratom..Petković je rekao da ministar privremenih institucija samouprave u Prištini Dželjalj Svečlja apsurdnim napadima na Beograd i Srbe na...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.