Petković: Presuda Todosijeviću pokazuje da se Srbima sudi bez prava i pravde

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2023, 18:06

Petković: Presuda Todosijeviću pokazuje da se Srbima sudi bez prava i pravde

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je najnovija presuda Ivanu Todosijeviću, zbog izgovorene reči, direktni pokazatelj autokratskog, nedemokratskog i antisrpskog lica aktuelne vlasti u Prištini. Petković je rekao da je i ta presuda Apelacionog suda, u ponovljenom suđenju, doneta u suprotnosti sa Briselskim sporazumom koji predviđa da sastav veća sudija za predmete koji dolaze iz srpskih sredina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mora biti većinski srpski, navodi e u saopštenju kancelarije za KiM.

Dodaje da je Kancelarija zvanično obavestila Brisel i Miroslava Lajčaka o ovom, kako kaže, nečuvenom potezu Prištine i da zahteva puno poštovanje tačke 10. Briselskog sporazuma koja se odnosi na način suđenja u predmetima koji dolaze iz srpskih sredina, i da traži da se u slučaju Todosijevića zaštiti sloboda izgovorene reči i mišljenja, koje su "vodeće civilizacijske i evropske tekovine svuda u svetu, ali samo ne na Kosovu i Metohiji".

"Todosijević je osuđen jer je srpski domaćin, srpskog roda, imena i prezimena, koji uprkos torturi kroz koju on i njegova porodica prolaze, ne želi da napusti svoje ognjište. Činjenica da o presudi nisu još zvanično obavešteni ni Todosijević, ni njegov branilac, ali jesu mediji u Prištini, pokazuje da je čitav proces farsa sračunata da se Srbima sudi bez prava i pravde s ciljem njihove stigmatizacije u javnosti", rekao je Petković.

Petković dalje navodi da će advokat koga je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju nastaviti borbu za pravdu Ivanu Todosijeviću i da će iskoristiti mogućnost vanrednog pravnog leka i zaštitu zakonitosti.

SL: Presuda Todosijeviću sramna, nelegalna, antisrpska odluka

Sramna, nelegalna, antisrpska odluka Apelacionog suda, kojom se član predsedništva Srpske liste Ivan Todosijević kažnjava sa godinu dana zatvora zbog javno izrečenog stava, najbolji je dokaz u kakvim neuslovima žive Srbi na Kosovu i Metohiji, koji se graniči sa aparthejdom pod rukovodstvom režima Aljbina Kurtija, saopštila je danas Srpska lista.

Kako je naglašeno, dok međunarodna zajednica ćuti, Priština u 21. veku uvodi verbalni delikt, naravno Srbinu, jer je Srbin.

"Naravno, za hiljade gnusnih uvreda i pretnji koje svakoga dana slušaju Srbi na ovim prostorima, što na ulici, što iz medija i javnih institucija, i od lidera kosovskih institucija koji srpski narod proglašavaju kriminalcima, ubicama, silovateljima, genocidnim ljudima...nema niti sudskih postupaka, niti osuda, jer je napad na Srbe očigledno na Kosovu i Metohiji dozvoljen", navela je SL.

Kako se ističe, pravni tim Todosijevića je više nego profesionalno uradio svoj posao, da dokaže da je sloboda govora i mišljenja zajamčena, svima pa i Srbinu Ivanu Todosijeviću, ali je ovo očigledno politički proces u kome pravo i pravda nemaju šansu da pobede.

"Sama činjenica da je presuda objavljena u medijima, a nije dostavljena advokatima niti Todosijeviću, govori da je ovo presuda koja za cilj ima zastrašivanje srpskog naroda i slanje poruke svima da ćute i trpe", ocenjeno je u saopštenju.

SL zahteva od međunarodne zajednice, pre svega Evropske unije, ambasada zemalja Kvinte, OEBS, Euleksa i UNMIK da najhitnije reaguju i ukažu na kršenje prava srpskog naroda i Ivana Todosijevića.

"Njihova je dužnost da se staraju o poštovanju ljudskih prava svih građana, pa i o poštovanju vladavine prava, te je i njihova odgovornost još veća da reaguju i zaustave ovaj politički motivisan linč kojim je naš prijatelj i kolega, Ivan Todosijević izložen", poručila je Srpska lista.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.