Petković: Osujetili smo plan Prištine; odbačen termin prisilno nestali

Izvor: B92, 05.Apr.2023, 17:03

Petković: Osujetili smo plan Prištine; odbačen termin "prisilno nestali"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković koemntarisao je tekst Deklaracije o nestalim licima koji je juče usaglašen u Briselu.

Petković ističe da je zahvaljujući naporima Beograda odbačen termin "prisilno nestali" (enforced disappearances) koji je pravna kategorija definisana međunarodnom konvencijom i koji bi podrazumevao direktnu pravnu odgovornost države Srbije za sve slučajeve nestanaka tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sukoba na Kosovu.

Petković je u saopštenju naveo da je umesto tog termina, usvojen termin "prinudno nestali" (forcibly disappeared) koji nije nikakva pravna kategorija i koji se ne nalazi ni u jednoj međunarodnoj konvenciji, već isključivo opisuje okolnosti pod kojim se nestanak desio i zato ne može da proizvede nikakvo pravno dejstvo po interese države Srbije, niti njenu odgovornost.

Prema njegovim rečima, zbog toga je sasvim jasno da Priština i Andin Hoti obmanjuju i dezavuišu javnost netačnim interpretacijama da je termin "prisilno nestali" prihvaćen i da će biti u mogućnosti da traže odgovornost države, jer to apsolutno nije tačno i on to zna.

"Sem očigledne politizacije ove visoko humane teme, razumljivo je nezadovoljstvo Prištine kojoj je propao plan da Srbiju optuži za sve slučajeve nestanka na Kosovu i Metohiji i da zlodela tzv OVK pripiše Beogradu, a što im je bila namera od početka, koju smo prozreli i osujetili", naveo je Petković.

Dodaje da je srpski pregovarački tim uspeo da u Briselu zaštiti interese Srbije kada su u pitanju nestala lica, ali i da su, kao i od samog početka ovog procesa, pokazali spremnost da to važno pitanje reše duboko uvereni da porodice svih nevinih žrtava zaslužuju mir bez ikakve politizacije.

"Nažalost, Priština nastavlja da ovu temu politizuje i koristi za dnevno političke obračune i svoje unutar političke prilike, ali ćemo se mi kao i do sada voditi isključivo činjenicama i argumentima", poručio je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Petković nakon Brisela: Termin „prinudno nestali“ u deklaraciji o nestalima nije pravna kategorija

Izvor: Danas, 05.Apr.2023

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je u tekstu deklaracije o nestalim licima koji je usaglašen u Briselu u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine termin "prisilno nestali" zamenjen terminom "prinudno nestali" koji ne predstavlja pravnu kategoriju.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.