Petković: Kroz miran otpor pokazati svetu šta se dešavalo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2019, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petković: Kroz miran otpor pokazati svetu šta se dešavalo

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, Petar Petković, izjavio je danas da Srbi na Kosovu treba da ostanu složni i jedinstveni i da kroz miran otpor treba da se pokaže svetu šta se na Kosovu dešavalo u minulih dvadeset godina.

Petković je, gostujući na TV Pink, kazao da je na delu postojanje verbalnog delikta na Kosovu gde svako, ko bi rekao šta se dešavalo, treba da prođe kao Ivan Todosijević, ali da se na to ne pristaje.

"Na to ne pristajemo i jednostavno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nećemo dozvoliti da se Priština tako ponaša, i ako presuda Todosijeviću postane pravosnažna, naravno da će Srbi napustiti sve kosovske institucije, nećemo dozvoliti da niko ponižava i gazi srpski narod na KiM", rekao je Petković.

On je istakao da kosovski pravosudni organi nisu uradili ništa u minulih dvadeset godina da osude makar jednog ubicu za strašne zločine koji su se dogodili nad srpskim narodom.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, kritikovao je i srpsku opoziciju koja nije stala u zaštitu Todosijevića istakavši da je presuda prištinskog suda prava sramota, podsetivši da je reagovala ambasada SAD u Prištini rekavši da ne može da se udara na slobodu govora i da se ne mogu napadati pojedinci samo zato što pripadaju drugim političkim opcijama.

Sa druge strane EU se ponaša sramno jer nije osudila ovo ponašanje Prištine i što dozvoljava politički aparthejd prema Srbima, naveo je Petković, koji je ponovio stav da je slučaj Račak fabrikovan kako bi se, kako navodi, imao povod za intervenciju na tadašnju SR Jugoslaviju.

Za nekadašnjeg izvestioca OEBS-a Vilijema Vokera kazao je da je "dobro naplatio" sve što je govorio o Račku.

Petković je potvrdio da direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić učestvuje u Albaniji na regionalnom skupu koji se održava u Tirani a koji je organizovala NVO "Savet za Inkluzivno upravljanje".

"Normalno je da u prostoriji gde sede svi političari neko uslika Marka Đurića kako je u blizini predstavnika Samoopredeljenja. Ne vode se tajni pregovori sa Kurtijem, to je vest koja se koristi u Prištini za unutrašnju političku borbu među tamošnjim političarima. Reč je o propagandi iz Prištine i dela srpske opozicije", rekao je Petković.

Petković je naveo da na skupu u Tirani učestvuju i neki predstavnici srpske opozicije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.