Petković: Jasno je svima. To je apsolutna laž Aljbina Kurtija

Izvor: B92, 23.Dec.2023, 15:13

Petković: Jasno je svima. To je apsolutna laž Aljbina Kurtija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković održao je vanrednu konferenciju za novinare na kojoj je govorio o najnovijim lažima Aljbina Kurtija.

Naime Aljbin Kurti rekao je ranije danas na konferenciji za medije da se priprema, kako je naveo novi napad na Kosovo i da to planira Milan Radoičić sa pripadnicima Civilne zaštite.

Petković je odgovorio na ove "laži i dezinformacije", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodeći da su svi mogli da vide kako Kurti još jednom pokušava da optuži Srbiju, Aleksandra Vučića i vojsku Srbije za nemili događaj u Banjskoj.

"Mi smo odgovorili na sve laži koje dolaze iz usta Aljbina Kurija i Dželjalaja Svečlje ", rekao je on.

"Čuli smo od njega danas da se Srbija sprema na napad na sever KiM, želim to da demantujem. Smanjen je broj vojnika Vojske Srbije na administrativnoj liniji. Napad na Vučića i Beograd mu je način da izbegne obaveze koje ima u dijalogu, jer sad smo došli do trenutka kada treba da govorimo o koracima ka formiranju ZSO."

Petković je dodao da smo samo u ovoj godini imali 170 napada na Srbe.

"Svečlja govori o napadima na tzv. kosovsku policiju, a ne govori o svakodnevnim napadima na Srbe na KiM. Želi od severa da napravi geto, da Srbi budu poslušni. Želi da menja realnost na terenu iz dana u dan," dodao je on. Prema rečima Petkovića ovim Kurti želi da prikrije pravo stanje na KiM, ekonomsko stanje, pa i upucavanja i napade na srpski narod koja se skoro svakodnevno dešavaju tamo.

"Ovaj čovek ne želi da formira Zajednicu srpskih opština, on ne želi normalizaciju odnosa, već nove drame i nestabilnost na Kosovu," napomenuo je on.

"Beograd se zalaže za dijalog, otvoreni Balkan, da vidimo kako možemo da sarađujemo, da imamo otvoren protok robe, usluga i ljudi, ali to Kurtija ne interesuje," napomenuo je Petković.

"On je besan i zbog toga što je toliki broj Srba izašao na izbore," dodao je on, podsećajući da je Srbija organizovala i prevoz Srbima sa Kosova.

"To što je 24.000 Srba izašlo i glasalo, ceo dan su ljudi odvojili i čekali satima na administrativnim prelazima da bi učestvovali u glasanju jer im je jasno da to pravo ne može da im oduzme Aljbin Kurti," izjavio je Petković dodajući da je Kurti "zabranio je srpske izbore, a organizuje izbore za lažne gradonačelnike u nekakvim kontejnerima gde listiće i kutije čuva policija sa dugim cevima."

"Ovo je poruka za međunarodnu zajednicu, da shvate šta radi Aljbin Kurti. Sve vreme kad smo ih upozoravali na krizu koju želi da izazove, da bi izbegao sve obaveze iz dijaloga, jasno smo ukazival ida narod ne može da trpi tiraniju Kurtija," zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.