Petković: Iza Kurtijevog sanjarenja se krije fašistička ideja o tzv. velikoj Albaniji

Izvor: B92, 25.Sep.2021, 14:00

Petković: Iza Kurtijevog sanjarenja se krije fašistička ideja o tzv. velikoj Albaniji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da je Aljbin Кurti još jednom potvrdio da je velikoalbanski projekat njegov vrhovni politički cilj

Kazao je da iza njegovih sanjarenja o jednoj i jedinstvenoj albanskoj državi na Balkanu "ne krije ništa drugo do fašistička ideja takozvane velike Albanije".

Smatra da otuda dolazi i Kurtijeva nezainteresovanost za dijalog sa Beogradom, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predstavlja njegovo čisto ponižavanje Brisela kada ironično govori da bi mogao da čini ustupak i sa sedmog mesta stavi dijalog na četvrto mesto po prioritetu.

"Kurti je svojim najnovijim pozivom na stvaranje takozvane Velike Albanije potvrdio i da albanski nacionalni pokret na Kosovu i Metohiji nikada nije imao veze sa ljudskim pravima i položajem albanske manjine unutar Srbije, već da je njegova suština ogoljeni separatizam”, naveo je Petković u saopštenju za medije.

Petković navodi da je besmisleno i Kurtijevo pozivanje na potrebu snažnije povezanosti sa Albanijom, jer, da on to zaista želi, podržao bi, a ne odbacivao, inicijativu "Otvoreni Balkan", koja za cilj ima, kaže, povezivanje država i naroda u regionu, ali snaženjem poverenja, legalnim i miroljubivim sredstvima.

"Iza Kurtijevih sanjarenja o jednoj i jedinstvenoj albanskoj državi na Balkanu ne krije se ništa drugo do fašistička ideja takozvane Velike Albanije, koja u samoj svojoj srži sadrži koncept nacionalne supremacije Albanaca i konfrontacije sa svim susednim narodima”, naglašava direktor Kancelarije za KiM.

Kaže da bi Kurtijeva "infantilna potreba za prekrajanjem granica na Balkanu bila smešna da nije praćena i njegovom opasnom patološkom potrebom da preti nasiljem i da se igra vojskovođe".

"Još jednom upozoravamo međunarodnu zajednicu da, dok još nije kasno, stane na put ekstremizmu Aljbina Kurtija i za početak izvrši najodlučniji pritisak da se njegove falange povuku sa severa Кosova i Metohije", zaključio je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Petković: Kurtijev vrhovni cilj Velika Albanija

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Sep.2021

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković smatra da je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti novim pozivom na stvaranje tzv. Velike Albanije još jednom potvrdio da je velikoalbanski projekat njegov vrhovni politički cilj, pa je međunarodnu zajednicu upozorio da ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.