Pet modela za Kosovo: Od Severne Irske do dve Nemačke

Izvor: S media, 27.Nov.2011, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet modela za Kosovo: Od Severne Irske do dve Nemačke

Veliko je pitanje koliko je uopšte bilo koji od ovih modela sada moguće primeniti u našem slučaju? Svaki od njih je nastao u različitim društvenim, verskim, ekonomskim, geografskim i vremenskim okvirima. Čini se da je upravo vreme ono što danas najviše Srbiji nedostaje. S jedne strane, previše vremena je potrošeno prethodnih decenija a da ništa nije učinjeno, a s druge strane, danas je Srbija primorana da praktično u narednih nekoliko nedelja i meseci rešava probleme za koje su drugi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koristili godine, pa i decenije.

SEVERNA IRSKA

Jedan od najpoznatijih etničkih i verskih problema u Evropi je onaj u Velikoj Britaniji između protestantske većine i katoličke manjine u Severnoj Irskoj. Posle više decenija pregovaranja i neuspelih dogovora, konačno je mirovnim sporazumom iz 1998. Severna Irska dobila vladu sa širokom autonomijom, a zauzvrat katolička paramilitaristička IRA se odrekla nasilja kao načina za rešavanje sporova između katolika i protestanata. Sporazum je potvrđen referendumima u Severnoj Irskoj i Republici Irskoj. Tokom ovog dugotrajnog konflikta katolici su pokušavali da pripoje Severnu Irsku Republici Irskoj, a takozvani unionisti, odnosno protestanti - Engleskoj.

JUŽNI TIROL

SPO traži istinu o Kosovu i evropskim integracijama

Sednica Skupstine zajednice opština KiM

Koštunica: Budućnost Srbije nije u EU!

Problem je nastao nakon Prvog svetskog rata i odvajanja Južnog Tirola od Austrije i pripajanja Italiji. Nakon toga došlo je do nasilne asimilacije nemačke manjine. Posle Drugog svetskog rata Pariskim sporazumom data su široka prava nemačkoj manjini koja su se s vremenom i novim sporazumima pod međunarodnim pokroviteljstvom uvećavala. Tako je uvedena ravnopravnost oba jezika, nastava na maternjem jeziku u osnovnim i srednjim školama, dvojezično obeležavanje topografskih naziva. U Južnom Tirolu živi oko 35 odsto Nemaca i oko 60 odsto Italijana.

OLANDSKA OSTRVA

Model Olandskih ostrva jedan je od najčešće spominjanih. Nakon rata sa Švedskom, 1809. godine, Rusija je Olandska ostrva pripojila Finskoj. Nakon proglašenja nezavisnosti Finske, 1917. godine, 96 odsto punoletnog stanovništva na Olandskim ostrvima potpisalo je peticiju za pripajanje Švedskoj, koja nije prihvaćena. U parlamentu Finske Olandskim ostrvima je 1920. dodeljena široka autonomija. Liga naroda 1921. odlučuje da Olandska ostrva ostaju pod suverenitetom Finske. Ostrva imaju svoju vladu i parlament, sopstvenu zastavu, poštu i policiju. Međutim, suverenitet pripada Finskoj i uprkos širokoj autonomiji, Olandska ostrva nisu nezavisna.

HONGKONG

Model dve Kine, odnosno Hongkonga, jedan je od najzanimljivijih primera široke autonomije. Hongkong je 1997. vraćen pod suverenitet Kine, posle 155 godina britanske vlasti. Većinsko stanovništvo u Hongkongu čine Kinezi (95 odsto). Posle vraćanja pod suverenitet Kine, Hongkong je postao posebna upravna oblast, sa visokim stepenom autonomije u svemu osim u spoljnim i odbrambenim poslovima. Primer Hongkonga je posebno zanimljiv jer obezbeđuje izuzetno široku autonomiju u oblasti sudstva, trgovine, finansija, pa i međunarodnog predstavljanja. Ono što model čini specifičnim jeste to da i u Kini i u Hongkongu živi isti narod.

DVE NEMAČKE

Sličan hongkonškom jeste i tzv. model dve nemačke države u kojima je živeo isti, nemački narod. Ugovorom o osnovama odnosa iz 1972. normalizovani su odnosi tadašnje prozapadne Savezne Republike Nemačke i proruske Demokratske Republike Nemačke. Tim ugovorom je predviđeno da će dve države razvijati dobrosusedske odnose, kao i nepovredivost međusobnih granica. Iako se u sporazumu nigde izričito ne govori o međusobnom priznavanju dve države, činjenica je da on spominje i nepovredivost granica i dobrosusedske odnose i poštovanje nezavisnosti država. Takođe, činjenica da su i u bivšoj Istočnoj i u bivšoj Zapadnoj Nemačkoj živeli Nemci koje nikada nije napuštala nada da će jednom ponovo živeti u istoj državi, čini ovaj sporazum manje interesantnim za naš slučaj. S druge strane, sporazum se spominjao tokom srpsko-albanskih pregovora 2007. zbog toga što predstavlja primer kako dve države mogu da normalizuju odnose uprkos svim razlikama i međusobnom nepriznavanju.

(Blic)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.