Patrijarhove reči nateraće Mila da se zamisli! Crna Gora je SRPSKA ZEMLJA dovedena do TRAGIČNOG APSURDA

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Sep.2019, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarhove reči nateraće Mila da se zamisli! "Crna Gora je SRPSKA ZEMLJA dovedena do TRAGIČNOG APSURDA"

Poglavar SPC je rekao da je odnos države i crkve dobar u Srbiji i Republici Srpskoj, ali je ukazao na njen težak položaj, ne samo na Kosovu i Metohiji, nego i u Crnoj Gori.

Srpski patrijarh Irinej izjavio je, povodom velikog jubileja - osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC), da taj događaj "predstavlja najznačajnije razmeđe" srpske istorije.

- Bilo je u prošlosti važnih događaja, ali ovaj koji proslavljamo, pored Kosovskog boja, za naš identitet, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za istorijsko trajanje i put srpskog naroda sigurno je najznačajniji. Ta dva događaja konstituisala su dva zaveta, svetosavski zavet i svetolazarevski zavet, kojima je naš narod živeo vekovima, danas živi i živeće - rekao je patrijarh u intervjuu uoči puta u Crnu Goru, a koji je danas objavljen.

Veliki jubilej, sticanje autokefalnosti 1219, SPC će obeležiti od 6. do 9. oktobra u manastiru Žiča, sedištu prvog arhiepiskopa samostalne srpske crkve, Pećkoj patrijaršiji i u Beogradu.

- U osam vekova koje sada sagledavamo, bilo je i uspona i padova, pobeda i poraza, tuge velike i radosti velike i, evo, Bog je dao i nama da u slavu našeg nebeskog zastupnika Svetog Save kažemo da smo sačuvali njegovu i našu veru hrišćansku, pravoslavnu, jezik, nacionalni duh, kulturu i državu - istakao je Irinej.

Dodao je da "ovih osam vekova srpski narod i njegova Crkva prilažu svetskoj hrišćanskoj, duhovnoj i kulturnoj baštini za pokoljenja koja dolaze". Patrijarh je govorio i o trenutnom odnosu Crkve i države, za koje je rekao da su sada "u uzlaznoj putanji".

- Naravno da mi nemamo iluziju da se može vratiti vreme simfonije kako je bilo u Vizantiji i Nemanjićkoj Srbiji... Naravno, Srbija je danas sekularna država. Ustav definiše Republiku Srbiju kao svetovnu državu u kojoj su crkve i verske zajednice odvojene od države. Našem dobu je primeren princip kooperativne odvojenosti i saradnje - rekao je Irinej.

On je, međutim, odbacio stav da Crkva nema pravo da se oglasi po najvažnijim pitanjima i istakao da će ona "i dalje, kada smatra da je potrebno, posebno kada se radi o vitalnim pitanjima i identitetu naroda, njegovoj samosvesti, uvek i odlučno dati svoj glas".

- Kada bi tabloidi bila verna slika bilo kog segmeta srpskog društva, bilo bi razloga za brigu ili bi bilo kasno za brigu. Bogu hvala da nije tako. Problem koji, ipak, treba da brine nije u tome što vlasnici ili urednici tabloida žele da svoj ukus i opskurni način života preko svojih novina nametnu srpskom pravoslavnom narodu, nego zbog toga što pojedini ljudi koji imaju veliku duhovnu odgovornost u tome učestvuju. Mada u atmosferi praznika, moraću da pomenem i tragičnu situaciju u Crnoj Gori, koja je, ne manje nego Kosovo i Metohija srpska, klasična srpska zemlja - rekao je patrijarh.

On je ocenio da je situacija u Crnoj Gori "tragična do apsurda".

- Ne samo što je tamošnja vlast priznala Kosovo i Metohiju za nezavisnu državu, s prištinskim vlastima, koji su odreda bili pripadnici terorističke vojske, održava tesne odnose, nego se s Cetinja čak poseže za Metohijom i govori da ne pripada Srbiji već Crnoj Gori - rekao je Irinej.

Prema njegovim rečima, "perfidnim i sistematskim pritiscima, zatiru srpski narod u Republici Crnoj Gori, a neki krugovi istovremeno ističu teritorijalne pretenzije prema Srbiji".

Patrijarh je ukazao i da se nijedno pitanje, nijedan problem, kako "svekoliko iskustvo Crkve Hristove uči", pa ni ovako važan kao što je pitanje Kosova i Metohije "niti nastaje, niti se trajno može rešiti posebno, partikularno". On je podsetio da je zato Sveti arhijerejski sabor uputio "poziv svim političikim činiocima na nastavak dijaloga, bez pritiska i ucena".

- Sabor je svesrdno podržao svaki odgovoran dijalog koji treba da doprinese vladavini prava i zakona i pomirenju između svih naroda koji žive na prostoru Kosova i Metohije kao južne pokrajine Srbije - zaključio je patrijarh Irinej.

BONUS VIDEO: ČOVEKOV ŽIVOTNI VEK RASTE: Južnokorejke najdugovečnije, a Srbi će živeti KRAĆE od Hrvata (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.