Patrijarh u Gračanici podelio stipendije studentima i srednjoškolcima sa KiM

Izvor: B92, 06.Jan.2024, 16:31

Patrijarh u Gračanici podelio stipendije studentima i srednjoškolcima sa KiM

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije podelio je danas na svečanosti u Domu kulture u Gračanici stipendije studentima i srednjoškolcima sa KiM.

Stipendije su dodeljene iz Zadužbine Sime Andrejevića Igumanova, jednog od najvećih prosvetnih i crkvenih dobrotvora i osnivača Prizrenske bogoslovije " Sveti Kirilo i Metodije."

Patrijarh Porfirije je naglasio da na je na ovaj način izvršeno delo Sime Igumanova koji je izdanak Kosova i Metohije.

"On >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je sve što je imao, svoje biće, svoje srce darovao Kosovu i Metohiji. Podelio ga , uslovno rečeno na dva dela. Jedan deo svoga srce, svoje ljubavi, svoga bića je ostavio Bogosloviji u Prizrenu, a drugi deo je ostavio takođe Kosovu i Metohiji , odnosno mladosti Kosova i Metohije" , rekao je patrijarh Porfirije.

Vladika raško - prizrenski Teodosije istakao je da je patrijarh produžena ruka dobrotvora Sime Igumanova i da je ovo delo koje čini Božje delo.

"Sve činite da škola bogoslova u Prizrenu funkcioniše i da živi i radi i da profesori i radnici budu zadovoljni i učenici radosni i srećni. Ne samo Bogoslovija nego i mnogo dece, učenika i studenata sa Kosova i Metohije imaju stipendiju pomoći iz vaših ruku" , naglasio je vladika raško - prizrenski Teodosije.

Na svečanosti su između ostalih nastupili i Vizantijski hor "Mojsije Petrović" iz Beograda, baletska i muzička škola iz Gračanice, kao i mladi umetnici Pavlina Radovanović, Helena Inić , Helena Popović. Po završetku svečanosti patrijarh Porfirije je krenuo put Pećke patrijaršije gde će sutra, na Božić, služiti svetu liturgiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nagrade za najbolje: Patrijarh u Gračanici podelio stipendije studentima i srednjoškolcima sa KiM

Izvor: 24sedam.rs, 06.Jan.2024

Stipendije su dodeljene iz Zadužbine Sime Andrejevića Igumanova, jednog od najvećih prosvetnih i crkvenih dobrotvora i osnivača Prizrenske bogoslovije " Sveti Kirilo i Metodije"

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.