Patrijarh pozvao na post i molitve zbog Kosmeta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Sep.2011, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh pozvao na post i molitve zbog Kosmeta

BEOGRAD, KOSOVSKA MITROVICA -

Patrijarh srpski Irinej pozvao je danas vernike na post i molitvu za spas "stradalnog naroda Kosova i Metohije", a Srbe na Kosovu da izdrže sve predstojeće događaje.

U pozivu objavljenom na sajtu SPC (www.spc.rs) navodi se da su najviši zvaničnici SPC "duboko zabrinuti zbog opasnosti od nasilja koje preti narodu na Kosovu i Metohiji, njegovoj slobodi i svetinjama".

"Ali, ispunjeni verom i nadom u Spasa i Boga našega, pozivamo sav >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naš verujući srpski narod na molitvu i trodnevni post (do nedelje): da nam Bog oprosti grehe naše, da urazumi moćnike i one koji vlast imaju da ne učestvuju u nepravdi, gaženju Božjih i ljudskih zakona, kao i osnovnih ljudskih prava i sloboda, i odluka Ujedinjenih nacija (Rezolucije 1244) po kojima su Kosovo i Metohija bili i ostali organski deo Srbije", navodi se u pozivu.

Patrijarh je zamolio i predsednika Srbije Borisa Tadića da učini sve, da spreči "nadolazeću tragediju" i sačuva srpski narod na Kosovu i Metohiji.

"Pozivamo vas i molimo da vi kao predsednik, kao i Vlada Srbije, učinite sve što je moguće da se spreči nadolazeća tragedija i sačuvaju naš narod na njegovim vekovnim ognjištima i njegove svetinje na Kosovu i Metohiji, u čemu možete računati na saradnju SPC", navodi se u pismu.

U pismu se navodi da je Crkva svesna da se Srbija nalazi "u časovima od presudnog značaja za opstanak našeg naroda i Crkve na Kosovu i Metohiji, kao i da predstojeći dani u mnogome mogu da opredele njihovu budućnost".

Poglavar SPC je, takođe, pozvao Srbe na Kosovu i Metohiji da istraju u "nošenju svoga krsta, i vernosti svojim svetinjama, grobovima svojih predaka i svojim ognjištima".

"Ma šta se događalo (od Boga se nadamo spasenju, a od ljudi pravdi), treba nepokolebivo ostati veran svom istorijskom opredeljenju i Kosovskom zavetu, u skladu s večnom istinom: 'Ko pretrpi do kraja, taj će se spasti'", naveo je patrijarh Irinej.

Sinod SPC i patrijarh su izrazili uverenje da "u srpskom narodu ima snage i volje da se i sad, u poslednji čas, hrabro, mudro, odgovorno i na dostojanstven način suprotstavi nasilju koje mu preti".

SPC je podsetila na reči patrijarha Gavrila izrečene uoči zbivanja marta 1941. godine: "Ponizimo se pred Bogom i uspravimo se pred ljudima".

"Ovakav stav će razumeti i naš narod, i njegovi prijatelji i neprijatelji", piše u pismu.

Istovremeno, patrijarh je pozvao celo sveštenstvo, monaštvo i narod da u svojim hramovima, 15, 16. i 17. septembra u 18 časova održe Moleban za stradalni narod Kosova i Metohije.

Kosovske vlasti i Euleks su najavili da će sutra na prelaze sa Srbijom na severu Kosova doći carinici Kosova, čemu se oštro suprotstavljaju Beograd i kosovski Srbi.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Ljubomir Kragović zakazao je sednicu tog odbora za sutra u 13 časova na administrativnom prelazu Brnjak.

Direktor vladine Kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović izjavio je da Vlada i državni vrh Srbije imaju strategiju, za slučaj da Priština sutra postavi kosovsku policiju i carinu na prelaze Brnjak i Jarinje.

Strategija će, pojasnio je Mihajlović, ići u dva pravca, od kojih je jedan diplomatska aktivnost, a drugi sprečavanje incidenata na terenu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Patrijarh pozvao na post i molitve zbog Kosova

Izvor: S media, 15.Sep.2011

Patrijarh srpski Irinej pozvao je danas vernike na post i molitvu za spas "stradalnog naroda Kosova i Metohije", a Srbe na Kosovu da izdrže sve predstojeće dogadjaje. ..U pozivu objavljenom na sajtu spc (www.spc.rs) navodi se da su najviši zvaničnici SPC "duboko zabrinuti zbog opasnosti od nasilja...

Nastavak na S media...

SPC: Tadiću, čuvaj Srbe!

Izvor: S media, 15.Sep.2011

Srpska pravoslavna crkva pozvala je predsednika Tadića da spreči "nadolazeću tragediju" i sačuva narod koji živi na Kosovu. Dani koji predstoje presudni su za opstanak srpskog naroda, u kojem ima i snage i volje da se suprotstavi nasilju koje mu preti, saopštava Sinod SPC. ..Sinod Srpske pravoslavne...

Nastavak na S media...

Javni poziv za nezaposlene agronome

Izvor: Beta, 15.Sep.2011

BEOGRAD, 15. septembra 2011. (Beta) - Ministarstvo poljoprivrede Srbije objavilo je u četvrtak poziv za nezaposlene diplomirane inženjere poljoprivrede da se do 19. septembra prijave za obuku u poljoprivrednim savetodavnim i stručnim službama koje su najbliže njihovom prebivalištu, radi zapošljavanja...Kako...

Nastavak na Beta...

Patrijarh pozvao da se molimo i postimo za Kosovo

Izvor: Vesti-online.com, 15.Sep.2011

Sinod Srpske pravoslavne crkve održao je vanrednu sednicu povodom situacije na Kosovu i Metohijim, posle čega su poslata pisma, poruke i pozivi za pomoć narodu, svim pravoslavnim crkvama i drugim verskim zajednicama, i na kraju predsedniku Borisu Tadiću. Patrijarh Irinej je sve vernike pozvao na...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.