Patrijarh pozvao na jedinstvo u odbrani Kosova i Metohije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Sep.2011, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh pozvao na jedinstvo u odbrani Kosova i Metohije

KOSOVSKA MITROVICA -

Patrijarh srpski Irinej apelovao je večeras u Kosovskoj Mitrovici na jedinstvo srpskog naroda u odbrani Kosova i Metohije.

On je, nakon služenja molebana za spas srpskog naroda, uz sasluženje arhijereja, u hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, istakao da se srpski narod na Kosovu i Metohiji našao u velikom iskušenju i stradanju.

On je rekao da je u celoj Srbiji večeras u 18 časova pravoslavni srpski narod došao u hramove da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pomoli i zatraži pomoć u vreme stradanja.

"Nikada ovako nismo postradali, nismo bili prepušteni zlu kao poslednjih nekoliko desetina godina", naglasio je on u obraćanju vernicima u prepunom hramu.

Patrijarh je podsetio da su mnogi ostavili svoje domove i živote na Kosovu i Metohiji, i da su im čak živima oduzimani organi.

"Svet to vidi, ali se pravi da ne vidi", konstatovao je poglavar Srpske pravoslavne crkve izrazivši nadu da to Bog vidi.

"Doživeli smo da nam se uzima ono što nam je najsvetije. Srbija nema svetiju zemlju od Kosova i Metohije. Neophodno je da budemo jedinstveni, jer svaka deoba vodi propasti. Moramo biti jedinstveni u tome da povratimo veru hrišćansku“, kazao je on.

Patrijarh Irinej je pozvao vernike da ostanu na Kosovu i Metohiji.

"Ako stradate znate zašto. To nije uzaludno to je sveto mučeništvo i odbrana svete zemlje", zaključio je poglavar srpske pravoslavne crkve.

Post i molitve

Patrijarh srpski Irinej pozvao je danas vernike na post i molitvu za spas "stradalnog naroda Kosova i Metohije", a Srbe na Kosovu da izdrže sve predstojeće događaje.

U pozivu objavljenom na sajtu SPC (www.spc.rs) navodi se da su najviši zvaničnici SPC "duboko zabrinuti zbog opasnosti od nasilja koje preti narodu na Kosovu i Metohiji, njegovoj slobodi i svetinjama".

"Ali, ispunjeni verom i nadom u Spasa i Boga našega, pozivamo sav naš verujući srpski narod na molitvu i trodnevni post (do nedelje): da nam Bog oprosti grehe naše, da urazumi moćnike i one koji vlast imaju da ne učestvuju u nepravdi, gaženju Božjih i ljudskih zakona, kao i osnovnih ljudskih prava i sloboda, i odluka Ujedinjenih nacija (Rezolucije 1244) po kojima su Kosovo i Metohija bili i ostali organski deo Srbije", navodi se u pozivu.

Patrijarh je zamolio i predsednika Srbije Borisa Tadića da učini sve, da spreči "nadolazeću tragediju" i sačuva srpski narod na Kosovu i Metohiji.

"Pozivamo vas i molimo da vi kao predsednik, kao i Vlada Srbije, učinite sve što je moguće da se spreči nadolazeća tragedija i sačuvaju naš narod na njegovim vekovnim ognjištima i njegove svetinje na Kosovu i Metohiji, u čemu možete računati na saradnju SPC", navodi se u pismu.

U pismu se navodi da je Crkva svesna da se Srbija nalazi "u časovima od presudnog značaja za opstanak našeg naroda i Crkve na Kosovu i Metohiji, kao i da predstojeći dani u mnogome mogu da opredele njihovu budućnost".

Poglavar SPC je, takođe, pozvao Srbe na Kosovu i Metohiji da istraju u "nošenju svoga krsta, i vernosti svojim svetinjama, grobovima svojih predaka i svojim ognjištima".

"Ma šta se događalo (od Boga se nadamo spasenju, a od ljudi pravdi), treba nepokolebivo ostati veran svom istorijskom opredeljenju i Kosovskom zavetu, u skladu s večnom istinom: 'Ko pretrpi do kraja, taj će se spasti'", naveo je patrijarh Irinej.

Sinod SPC i patrijarh su izrazili uverenje da "u srpskom narodu ima snage i volje da se i sad, u poslednji čas, hrabro, mudro, odgovorno i na dostojanstven način suprotstavi nasilju koje mu preti".

SPC je podsetila na reči patrijarha Gavrila izrečene uoči zbivanja marta 1941. godine: "Ponizimo se pred Bogom i uspravimo se pred ljudima".

"Ovakav stav će razumeti i naš narod, i njegovi prijatelji i neprijatelji", piše u pismu.

Istovremeno, patrijarh je pozvao celo sveštenstvo, monaštvo i narod da u svojim hramovima, 15, 16. i 17. septembra u 18 časova održe Moleban za stradalni narod Kosova i Metohije.

Kosovske vlasti i Euleks su najavili da će sutra na prelaze sa Srbijom na severu Kosova doći carinici Kosova, čemu se oštro suprotstavljaju Beograd i kosovski Srbi.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Ljubomir Kragović zakazao je sednicu tog odbora za sutra u 13 časova na administrativnom prelazu Brnjak.

Direktor vladine Kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović izjavio je da Vlada i državni vrh Srbije imaju strategiju, za slučaj da Priština sutra postavi kosovsku policiju i carinu na prelaze Brnjak i Jarinje.

Strategija će, pojasnio je Mihajlović, ići u dva pravca, od kojih je jedan diplomatska aktivnost, a drugi sprečavanje incidenata na terenu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.