Patrijarh antiohijski Jovan X u poseti SPC

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2018, 03:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh antiohijski Jovan X u poseti SPC

Patrijarh antiohijski i celog Istoka Jovan X doputovaće danas u zvaničnu posetu Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom patrijarhu Irineju, sa kojim će zajedno posetiti srpske svetinje na u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji.

Patrijarh Jovan X boraviće u poseti SPC do 19. oktobra, a građani Beograda ga mogu videti danas u podne, kada će odmah po njegovom dolasku u njegovu čast, u Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihajla, biti služena doksologija.

Kako je najavljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz SPC, centralni događaj posete biće saborna sveta Liturgija koju će patrijarsi sa arhijerejima služiti u nedelju, 14. oktobra u Spomen-hramu Svetog Save.

Zajedno sa patrijarhom srpskim, patrijarh antiohijski će posetiti najznačajnije srpske svetinje: Žiču, Studenicu, Ostrog, Pećku Patrijaršiju, Visoke Dečane, u Podgorici i Nišu.

Planirano je da se poglavari dveju crkava sastanu sa vodećim ličnostima državnog i društvenog života Srbije.

Tokom zvaničnih razgovora, delegacije dveju crkava će voditi razgovore o aktuelnim pitanjima i problemima sa kojima se suočavaju obe Crkve, ali i pravoslavlje i hrišćanstvo u celini, među kojima značajno mesto zauzimaju pitanja uzroka i posledica, kako se navodi, strahovitog ratnog stradanja Sirije i velikog egzodusa naroda sa Bliskog Istoka.

Napominje se i da ovakve "mirne" posete predstavljaju i potvrdu žive i realne zajednice pravoslavnih naroda.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Patrijarh antiohijski Jovan Deseti od danas u poseti Srpskoj pravoslavnoj crkvi

Izvor: Blic, 11.Okt.2018

Njegovo blaženstvo patrijarh antiohijski i sveg Istoka Jovan Deseti boraviće od danas do 19. oktobra u zvaničnoj poseti Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.