Patrijarh: Sinod SPC nije pisao vladi o Kosovu

Izvor: Politika, 06.Dec.2012, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh: Sinod SPC nije pisao vladi o Kosovu

BEOGRAD - Patrijarh srpski Irinej negirao je danas da je Sinod (crkvena vlada) Srpske pravoslavne crkve (SPC) uputio pismo državnom vrhu povodom stanja na Kosovu.

Poglavar SPC je za „Blic” kazao da pismo, u kome se oštro kritikuje državni vrh zbog politike po pitanju Kosova i Metohije, nije poteklo od Sinoda.

„To pismo nije od nas i Crkva će se ograditi od napisanog i objavljenog pisma”, rekao je patrijarh koji po funkciji predsedava Sinodom.

Na pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da li zna ko je autor i ko je medijima poslao sporno pismo u kome se u osam tačaka kritikuje državna politika prema Kosovu i Metohiji, patrijarh je odgovorio odrečno.

„Ne znam ni ko bi mogao biti autor, niti ko je to navodno kao stav Crkve u ime Crkve prosledio medijima”, rekao je patrijarh Irinej.

Poglavar SPC je kazao da je ranije javno izneo svoj stav o dešavanjima u vezi sa Kosovom. „Rekao sam svoj stav ranije, ne bih da ga ponavljam. Ovom prilikom ništa ne mogu više da kažem”, rekao je poglavar SPC.

Patrijarh Irinej je ranije kazao da Srbija treba da ide ka EU, ali da ne treba da se zarad Unije odriče Kosova. „Ako treba da se odreknemo i odričemo, hvala im na pozivu, ostaćemo da živimo svojim životom, teškim i mukotrpnim, kojim smo živeli 500 godina”, rekao je poglavar SPC.

-------------------------------------------------

„Nedeljnik”: Crkva zatražila odbijanje predloga o IBM

BEOGRAD – Srpska pravoslavna crkva (SPC) zatražila je od predsednika i premijera da odbiju predlog o integrisanom upravljanju prelazima (IBM) na administrativnoj liniji s Kosovom i iznela svoj plan za rešenje kosovskog problema, piše beogradski „Nedeljnik”.

List navodi da je reč o najoštrijem pismu u istoriji SPC koji se smatra „tajnim dokumentom”, i da je dokument poslat predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću, potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću, ali i liderima opozicije među kojima i lideru Demokratske stranke Draganu Đilasu.

U predlogu, koji se sastoji od osam tačaka, - od poništavanja granice Petra Stambolića do zahteva za uklanjanje Bondstila, kako piše „Nedeljnik”, od države se zahteva da ne „učestvuje u samoubistvu zemlje”.

Crkva je, naime, kako kaže, uzela sebi za pravo da preko svog Sinoda ukaže na nekoliko suštinskih problema i pitanja koja bi trebalo razrešiti pre bilo kakvog regulisanja i rešavanja problema praktične prirode, vezanih za Kosmet.

Najodgovornijima za sudbinu Srbije i dostojanstva srpskog naroda Crkva u pismu, koje je potpisao Patrijarh, poručuje da izneto treba shvatiti kao izraz duboke brige i zabrinutosti za ono što nam se svima događa i želju da se pomogne u donošenju i sprovođenju sudbonosnih odluka za budućnost drzave i naroda.

Najpre se ukazuje na neophodno poštovanje Kumanovskog sporazuma i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN na osnovu koje je Srbija postala i do danas ostala celovita članica UN i postavlja se pitanje da li se može i sme prinuditi Vlada Srbije da prihvati „integrisano” ili bilo kakvo drugo postavljanje granica unutar Srbije čime se gazi Ustav države i to bez saglasnosti Skupštine, ugrožava njena celovitost.

Navodi se i da Crkva od Vlade i Skupštine očekuje da namesto prihvatanja „integrisanog upravljanja granicom” preispita sve dogovore prethodne Vlade o „prelazima” koje nisu potvrđeni u parlamentu.

Ukazuje se da je dužnost sadašnjih državnih organa Srbije da pre bilo kakvih drugih razgovora i dogovora zahteva od međunarodne zajednice omogućavanje povratka hiljada prognanih, obnovu porušenih stotinu i više hramova i hiljada domovina, kao i donošenje Zakona o restituciji društvene i crkvene imovine na Kosovu i Metohiji, o, kako se navodi, kaubojskom bespravnom zaposedanju „Bondstilom” srpske zemlje i rudnog blaga na Kosovu.

Prethodno, smatra Crkva, neophodno je ispitati sve zločine na Kosovu i Metohiji, do vađenja organa za koje niko nije odgovara i ne odgovara.

Povodom oslobađajuć presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, zatim nekadašnje lideru Oslobodilačke vojske Kosova Ramušu Haradinaju, ali i presudama kojima su Srbi, učesnici građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji, u tim istom sudu osuđeni na hiljade godina zatvora, Crkva ukazuje da sve to potvrđuje da se „integrisanim upravljanjem administrativnih prelaza” prema Kosovu, samo priprema, predviđeno rasparčavanje Srbije, pravcem Preševa, Stare Raške, Vojvodine...

I najzad ali, kako se navodi, nimalno beznačajno je da onima koji sprovode korak po korak stvaranje nezavisnog Kosova, nije svejedno koja vlast u Srbiji će to aminovati.

„Zato taj 'vruć krompir' samorazaranja, utrampljuju, ne 'svojim' evroslinavcima, nego onima koje je narod izabrao zbog njihovog nacionalnog opredeljenja. Kad Kosovo predaju, misle takvi, oni koje je narod izabrao smatra, a i sami to tvrde, naslednicima oslobodilaca Kosova, i to baš na stogodišnjicu njegovog oslobođenja, ko će onda moći u budućnosti dovesti pod znak pitanja pravdu i pravednost tog čina?!”, navodi se u pismu koje je potpisao Patrijarh.

Agencije

objavljeno: 06.12.2012.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Patrijarh: Nismo pisali vladi povodom Kosova

Izvor: NaDlanu.com, 06.Dec.2012

Patrijarh srpski Irinej negirao je u četvrtak da je Sinod (crkvena vlada) Srpske pravoslavne crkve (SPC) uputio pismo državnom vrhu povodom stanja na Kosovu... Poglavar SPC je za "Blic" kazao da pismo, u kome se oštro kritikuje državni vrh zbog politike po pitanju Kosova i Metohije, nije poteklo...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.