Patrijarh Porfirije služio parastos na Gazimestanu

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 10:05

Patrijarh Porfirije služio parastos na Gazimestanu

Patrijarh srpski Porfirije služio je juče, 29. juna, na Gazimestanu pomen postradalim kosovskim junacima i svim stradalnicima srpskoga roda, saopštila je SPC.

U pratnji patrijarha bili su episkopi raško-prizrenski Teodosije, marčanski Sava, jegarski Nektarije i toplički Petar, kao i arhimandrit Danilo, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije i protođakon Radomir Vrućinić, rektor Bogoslovije Svetog Save u Beogradu.

Podsetimo, patrijarh Porfirije služio je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na Vidovdan liturgiju u manastiru Gračanica kojoj je prisustvovalo više stotina ljudi. Prethodno je Eparhija raško-prizrenska saopštila da će Vidovdanski parastos, koji se niz godina tradicionalno održava pred spomenikom kosovskim junacima na Gazimestanu 28. juna, ove godine zbog bezbednosne situacije biti održan u manastiru Gračanica.

Eparhija je takvu odluku donela zbog veoma teške situacije na Kosovu, navodeći da srpski narod na Kosovu trenutno živi "u bezbedonosnoj neizvesnosti i potpunom osećaju odsustva osnovih prava i sloboda".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.