Patrijarh: Papin dolazak u Srbiju ne bi bio štetan

Izvor: Večernje novosti, 11.Okt.2016, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh: Papin dolazak u Srbiju ne bi bio štetan

Patrijarh SPC Irinej izjavio je danas da je SPC zahvalna što Vatikan nije priznao Kosovo i da dolazak pape u Srbiju ne bi bio štetan, ali da poziv papi nije upućen iz SPC već ga je uputila država. Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izjavio je danas da je SPC zahvalna što Vatikan nije priznao Kosovo i da dolazak pape u Srbiju ne bi bio štetan, ali da poziv papi nije upućen iz SPC već ga je >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << uputila država."Poziv sa naše strane nije došao, poziv je došao sa strane države. To je stvar države, papa je državnik, Vatikan je država. Ja verujem da papa neće doći dok ne dobije poziv i saglasnost naše strane... Ono što je prepreka tom cilju je naša tragična istorija i odnos sa Hrvatima", rekao je Irinej za televiziju Pink.Poglavar SPC je rekao da papa uživa veliki ugled u svetu, i to ne samo kod svojih vernika i da je SPC uvek spremna za dijalog."Nama bi papin dolazak bio od velike koristi, ja imam svoje mišljenje, ali neka za sada ostane kao tajna. Dolazak pape ne bi bio od štete", kazao je patrijarh Irinej.Patrijarh Irinej je kazao da SPC i državni vrh Srbije žele korektan odnos sa Hrvatima i ocenio da je najveća tragedija u tome što su u ustaškom pokretu tokom Drugog svetskog rata veliko učešće uzeli predstavnici Katoličke crkve.Govoreći o kanonizaciji kardinala Alojzja Stepinca, Irinej je kazao da je "stvar Vatikana" to da li će uvažiti argumente srpske strane o tome."Naše je da pokažemo i dokažemo ono što orijentiše naš stav koji imamo prema Alojzju Stepincu", rekao je on.Patrijarh SPC ocenio je da je "to što se dešava na Kosovu i Metohiji nepravda moćnih i silnih prema malom narodu, ali jednoj velikoj istoriji i kulturi".On je rekao da su, ne samo crkve i predstavnici crkava, već i "ceo objektivni svet koji razmišlja pošteno upoznati sa otimanjem srpske imovine na Kosovu i da su na strani Srbije"."Druga je stvar što politika deli ljude, koji ne dele mišljenje politike, ali su na neki način, da ne kažem - prisiljeni, a da im savest govori drugačije", naveo je on.Irinej je rekao da može biti da je Kosovo izgubljeno, ali da Srbi u svojoj svesti i osećanju na to ne mogu da pristanu."Mi nikada nećemo prihvatiti stanje na Kosovu i Metohiji", rekao je patrijarh.On je rekao da se u narodu kaže da "ono što je silom oteto, da se silom i vraća"."Postoji moć i sila, postoji pravda. Pravda ljudska i božanska. Mi činimo sve da u sastancima sa predstavnicima crkvama ima ukažemo na to stanje na KiM. Na žaost ima država među kojima je i jedna velika sila, za koju prošlost i tradicija ne znači mnogo, nego gledaju na sadašnje vreme i sude", kazao je Irinej.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Patrijarh Irinej: Dolazak pape u Srbiju ne bi bio štetan

Izvor: N1 televizija, 11.Okt.2016

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je danas da je SPC zahvalna što Vatikan nije priznao Kosovo i da dolazak pape u Srbiju ne bi bio štetan, ali da poziv papi nije upućen iz SPC već ga je uputila država..."Poziv sa naše strane nije došao, poziv je došao sa strane države. To je...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.