Patrijarh Irinej: Odgovorni za sve ljude

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2018, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Irinej: Odgovorni za sve ljude

Čovek je odgovoran, ne samo za sebe i svoj narod, nego za sve ljude i za sve narode, za sveukupnu Božju tvorevinu, istakao je u Uskršnjoj poslanici poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej, koji je poručio da ne smemo da klonemo zbog nepravde na Kosovu.

Vaskrsenje jeste najveća pobeda nad zlom, grehom i smrću, koja nas podseća da i mi imamo mogućnost i obavezu da se usprotivimo svakom duhovnom padu i svemu što nas onemogućava u idenju za dobrim, objasnio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je patrijarh.

Da ne očajavamo, nego da nadu svoju položimo na Gospoda, da bismo dobili Božju blagodat i pomoć u svakoj teškoći, naglasio je Irinej, povodom Uskrsa koji se, po starom kalendaru, slavi u nedelju, 8. aprila.

U svetlim danima naše radosti, napominje patrijarh, "mi ne zaboravljamo ljudski bol, patnje i stradanja, ne zaboravljamo ni bolesne, stare i iznemogle, one u siromaštvu, izbeglištvu i bedi, prognane i izgnane sa svojih ognjišta".

Crkva se moli da "Bog obriše svaku suzu sa lica njihovih", istakao je patrijarh i predočio da "neprestano sastradavamo sa sveštenstvom i monaštvom, sa našim vernim narodom i decom Kosova i Metohije".

Oni su naša savest i bez njih je srpska duhovna svest slaba i ništavna", ocenio je patrijarh i dodao da Crkva neprestano prinosi molitve da istraju i "da nam svima Kosovski Zavet bude most između nebeske i zemaljske Srbije".

Mi ne smemo zbog nepravde klonuti, ne smemo se uplašiti, već se opredeliti za Carstvo nebesko sa svetim knezom Lazarom, koji je prineo žrtvu, kao što i vi danas prinosite, naglasio je patrijarh.

On podseća da srpski narod "proslavlja dogodine osam vekova samostalnosti Crkve i države", što nam daje "pouzdanje i potvrdu da smo mi narod vođen svetima".

"Svetim Simeonom, Svetim Savom i svetim kraljem Stefanom Prvovenčanim, koji za svagda srpski narod utemeljiše na krajeugaonom kamenu, Vaskrslom Hristu", ocenio je patrijarh.

On upozorava da smo "svedoci sveopšteg otuđenja i razdora, najpre u samoj porodici, gde je zajednica među supružnicima sve nestabilnija, a međusobno nepoštovanje roditelja ostavlja neizbrisivu ranu da dečjim dušama".

"Ne možemo tražiti svoja prava ugrožavajući tuđa. Zaboravljamo da je neophodno poštovati sebe i svetinju svoga tela koje je hram Duha Svetoga, kako bismo mogli naći pravu meru svega prolaznog, poštovati bližnjeg, njegovu slobodu, svetinju opšteg i zajedničkog dobra, kao i ličnih potreba", objasnio je patrijarh.

On poziva sve da "poštuju i čuvaju svetinju braka, jer je ona temelj zdrave i nerazorive porodice", da čuvaju u ljubavi tajnu života, da bi iskrena vernost i uzajamno praštanje krasilo svaku porodicu.

Patrijarh tvrdi da je "čedomorstvo najveći zločin ovog veka", koje je, "nažalost, prisutno i u našem narodu".

Prema statističkim podacima, ukazuje patrijarh, svake godine u Srbiji nestaje čitav jedan grad.

"U svetlosti Hristovog Vaskrsenja, svako začeće, rođenje i svako ljudsko biće jesu dar Božji koji ima večni smisao i rađa se za večnost", poručuje patrijarh Irinej u uskršnjoj poslanici.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.