Pasjane: Priveden član Srpske

Izvor: B92, 26.Nov.2013, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pasjane: Priveden član Srpske

Pasjane/Beograd -- Građanska inicijativa Srpska saopštila je da je član biračkog odbora iz Pasjana Zoran Stojanović danas priveden bez razloga.

Srpska, koju na lokalnim izborima na KiM podržava Vlada Srbije, optužila je kosovske vlasti da nastavljaju sa pritiskom na njene aktiviste.

Kako se navodi u saopštenju, član biračkog odbora "Srpske" iz Pasjana Zoran Stojanović priveden je danas u policijsku stanicu u Gnjilanu, bez obrazloženja.

Kako se navodi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Stojanović je priveden jutros oko 10.00 i dalje je u policiji.

Takođe, posmatrači i članovi biračkih odbora liste Srpska u opštini Parteš Bojan Trajković, Dragan Nikolić, Aleksandar Denić, Goran Stojković i Svetislav Petrović juče su pozvani u policijsku stanicu, ali nije navedeno zbog čega.

U saopštenju se navodi da OEBS, zadužen za regularnost predizbornog i izbornog procesa, ne čini ništa da se takav vid maltretiranja Srba zaustavi.

"Srbe u Partešu i Pasjanu već dva meseca privode i ispituju a da za to nemaju konkretan povod, skrivajući se iza unapred naučenih izgovora o 'pritiscima na građane pred izbore' ali bez konkretnih dokaza", dodaje se u saopštenju.

Na Kosovu se u nedelju održava drugi krug izbora za gradonačelnike, a Srpska ima kandidate u šest opština južno od Ibra i u Zvečanu, na severu Kosova.

Kancelarija za KiM: Pritisak pred izbore

Kancelarija za Kosovo I Metohiju saopštila je da je privođenje bez obrazloženja člana biračkog odbora liste Srpska Zorana Stojanovića vid pritiska i zastrašivanja Srba pred drugi krug kosovskih lokalnih izbora, zakazanih za nedelju, 1. decembar.

"Tražimo od nadležnih organa da reaguju kako bi se stvorili regularni predizborni uslovi, a od OEBS-a da svojim autoritetom I ulogom koja mu je poverena, garantuje svakom građaninu na Kosovu da će bezbedno i bez pritisaka moći da iskaže svoju političku volju", navodi se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo zatražila je i da odmah prestane privođenje I maltretiranje srpskog stanovništva u Pasjanu i Partešu.

"Da ovo privođenje, pred drugi krug lokalnih izbora, nije slučajnost pokazuje i jučerašnji poziv u policijsku stanicu Bojana Trajkovića, Dragana Nikolića, Aleksandra Denića, Gorana Stojkovića i Svetislava Petrovića, koji su svi posmatrači i članovi biračkih odbora ispred liste Srpska u opštini Parteš", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da ni za ta privođenja nije naveden razlog, kao ni za sva privođenja i ispitivanja Srba u poslednja dva meseca u Partešu i Pasjanu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.