Pantić najavljuje barikade

Izvor: Politika, 01.Dec.2012, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pantić najavljuje barikade

Siguran sam da nas Vlada Srbije neće kažnjavati zbog pružanja legitimnog otpora nečemu što nije prirodno i što nije čak ni u interesu Srbije, izjavio predsednik opštine Kosovska Mitrovica

Krstimir Pantić, predsednik opštine Kosovska Mitrovica,ne isključuje mogućnost ponovnih blokada puteva i administrativnih prelaza ukoliko Srbi sa severa Kosova i Metohije ne budu dobili tražene garancije u pogledu primene sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima. „Barikade >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su moguće, ali se iskreno nadam da do toga neće morati da dođe”, istakao je Pantić u intervjuu Tanjugu. Predstavnici opština sa severa Kosova će se, kako je najavio, u utorak, 4. decembra ponovo sastati s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji će im predati potpisan tehnički protokol o implementaciji sporazuma o integrisanom upravljanju, posle čega će se skupštine opština izjasniti o daljim koracima.

Srbi sa severa Kosova traže čvrste garancije da se roba za severa pokrajine neće cariniti na prelazima Jarinje i Brnjak, da Srbima neće biti nametnuta albanska dokumenta, da im se neće oduzimati vozačke dozvole i tablice koje izdaje MUP Srbije, precizirao je Pantić. „Želimo i insistiramo da ovi prelazi budu zaista administrativni prelazi, a ne granice, kako to žele Albanci”, rekao je Pantić.

On je napomenuo da Srbi sa severa Kosova ne žele i neće ulaziti ni u kakav sukob s Vladom Srbije, ali da će se truditi da koriste sva demokratska i dozvoljena sredstva da izraze neslaganje s pokušajima da im se nametne nešto što nije prirodno. „Nećemo pribegavati nikakvom nasilju u ostvarivanju svojih interesa. Ukoliko se ispune naši zahtevi i dobijemo pisane garancije da će se to i sprovoditi, onda, pretpostavljam, neće biti nikakve potrebe za bilo kakvim organizovanjem naroda. Ukoliko ne budu uvaženi, onda će skupštine opština najverovatnije doneti odluku o ispoljavanju građanske neposlušnosti, o bojkotu administrativnih prelaza, pozivu stanovništvu da koristi alternativne puteve”, rekao je Pantić.

Pantić navodi i da je siguran da Vlada Srbije „neće kažnjavati Srbe na Kosovu zbog pružanja legitimnog otpora nečemu što nije prirodno i što nije čak ni u interesu Srbije”. „Siguran sam da Vlada i predsednik imaju razumevanja i da neće biti razmimoilaženjima vlade i Srba s Kosova i Metohije jer svi imamo isti cilj, a to je odbrana naših državnih i nacionalnih interesa. Na sastanku u sredu zamolili smo ih da imaju razumevanja za naše poteze i uverili smo ih da nećemo učiniti ništa što bi dodatno ugrozilo međunarodni položaj Srbije i put ka EU”, kazao je Pantić.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica navodi da će nepotpuni sporazum biti u korist Albanaca i jednog dela međunarodne zajednice koji podržavaju nezavisnost Kosova. „S pravom strahujemo da će Albanci, pošto taj sporazum bude sproveden, reći da su zaokružili svoju državnost, da imaju potpunu kontrolu nad svim graničnim prelazima, kako oni to tvrde, da imaju institucije na čitavom delu pokrajine i da tako mogu da dobiju puno međunarodno priznanje”, objasnio je Pantić.

Srbi sa severa, kako je napomenuo, zato insistiraju na preciznom definisanju.

Pantić je poručio i da se jedinstvo lidera opština sa severa Kosova ne dovodi u pitanje, bez obzira na pojedine izjave, poput jučerašnje Marka Jakšića, i da to jedinstvo niko ne može da naruši.

Pantić je ukazao i da se bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji svakim danom sve više usložnjava i da su incidenti, posebno u mešovitim naseljima, sve učestaliji. On je kritikovao i međunarodne snage bezbednosti, navodeći da gomilaju snage na administrativnim prelazima, a zanemaruju mešovite sredine.

-----------------------------------------------------------

Noćni radovi na prelazu Jarinje

Radnici jednog novopazarskog preduzeća koji rade na uređenju putne infrastrukture neophodne za uspostavljanje integrisanog prelaza Jarinje na severu Kosova od juče, kako bi ispoštovali rokove, rade i tokom večernjih sati.

Kamioni i buldožeri i juče su radili kod Jarinja, a u neposrednoj blizini nalazili su se pripadnici MUP-a Srbije, dok se saobraćaj između Raške i Leposavića odvijao neometano.

Tanjug

objavljeno: 01.12.2012
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.