Pantić: Ostajemo na barikadama po cenu života!

Izvor: S media, 13.Okt.2011, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pantić: Ostajemo na barikadama po cenu života!

- Srbi nisu obećali uklanjanje barikada - izjavio sinoć za S media portal predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić. On dodaje da će barikade biti uklonjene kad se sa administrativnih prelaza povuku predstavnici takozvane carine i pogranične policije Kosova.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je sinoć za S media portal da Srbi sa severa Kosmeta neće ukloniti barikade dok se sa administrativnih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << prelaza ne povuku predstavnici takozvane carine i pogranične policije Kosova.

Komentarišući saopštenje komandanta Združenog regionalnog odreda Sever Hansjerga Konrada da je Kfor od predstavnika Srba sa severa Kosova dobio obećanje da će biti uklonjene blokade na putevima, Pantić nam je rekao da su tom sastanku prisustvovali i predstavnici Unmika, Euleksa i OEBS-a koji mogu da potvrde da nije bilo razgovora o uklanjanju barikada.

- Predstavnici Srba sa severa pokrajine su kao znak dobre volje zbog povlačenja vojnika Kfora sa alternativnog puta u selu Banjska uklonili dve barikade u opštini Zvečan koje su bile postavljene upravo zbog tih vojnika - rekao je Pantić.

On je dodao da je predstavnicima Kfora rečeno pod kojim uslovima će Srbi ukloniti barikade:

- Nikakvog obećanja da ćemo ukloniti barikade nije bilo! Jeste se razgovaralo o uklanjanju barikada, ali naš je stav bio potpuno jasan: barikade će biti uklonjene onda kada budu povučeni predstavnici carine i pogranične policije sa administrativnih prelaza - rekao je Pantić.

Jahjaga: Protiv međunarodne uprave na severu

Kfor uspostavlja kontrolu na Jarinju

Srbi sa barikada: Neka nas pobiju, nećemo u veliku Albaniju! (VIDEO)

Komandant Kfora, general-major Erhard Drevs saopštio je juče da Kfor daje šansu stanovništvu na severu Kosova da ukloni blokade puteva tokom vikenda.

Pantić u izjavi za S media portal kaže da ne očekuje nasilno uklanjanje barikada, ali ističe da su Srbi spremni da ostanu na njima po cenu života.

- Građani u četiri opštine na severu Kosmeta su odlučni u stavu da se barikade ne uklanjaju dok se ne ispune naši zahtevi - kaže Pantić.

On dodaje da su barikade postavljene kao posledica jednostranih poteza i da bi se one uklonile potrebno je otkloniti uzrok.

- Uzrok je dovođenje pripadnika takzvane carine i pogranične policije na administrativne prelaze i pretnje koje stižu iz Nato pakta da će barikade biti uklonjene silom ukoliko u dane vikenda to građani sami ne učine - kaže Pantić.

Godinama živimo pod pritiskom i ucenama

On dodaje da je to samo jedan vid pretnje upućen srpskom narodu koji “naravno neće uticati na građane u četiri opštine na severu Kosmeta”.

- Mi smo navikli da živimo pod pritiskom i ucenama kojih smo za ovih 12 godina imali puno. Građani će sasvim sigurno ostati na barikadama i štititi ih svojim telima, ali nećemo dozvoliti da se građani obračunavaju sa vojnicima Nato pakta - istakao je Pantić.

On naglašava da će Srbi mirno protestovati i braniti barikade, a na Nato paktu i Kforu je da odluče da li će primeniti oružje protiv građana kao što su to učinili na Jarinju 27. septembra.

Predstavnik Kfora Hansjerg Konrad izjavio je da su mu Srbi sa severa Kosova obećali da će ukloniti barikade. Opširnije čitajte OVDE.

Kristina Džoković
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.