Pakt protiv Srbije nije potpisan, ali očito postoji

Izvor: B92, 02.Dec.2018, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pakt protiv Srbije nije potpisan, ali očito postoji "

Iako pakt Prištine sa zemljama regiona, o kojem govori kosovski vicepremijer Enver Hodžaj formalno nije potpisan, uočava se da on postoji u neformalnom vidu.

Očigledna je koordinacija, posebno na liniji Podgorica-Priština-Skoplje, kaže u izjavi za Tanjug istoričar Aleksandar Raković.

Komentarišući izjavu Hodžaja zagrebačkom "Večernjem listu", da su, kako kaže, albanski separatisti s Kosova I Metohije u više prilika predložili Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pakt protiv Srbije, Raković ističe da je taj pakt usmeren protiv jačanja i stabilizacije Republike Srbije i Republike Srpske.

"Iako nije potpisan, uočava se da takav pakt postoji i on je usmeren protiv jačanja i stabilizacije Srbije, Republike Srpske, protiv srpskog buđenja u Crnoj Gori i protiv srpsko-makedonskog bratstva", kaže Raković, kome nedavno zabranjen ulazak u Crnu Goru.

On precizira da Podgorica i Priština na istovetne načine hapse Srbe, zabranjuju ulaske uglednim ličnostima iz Srbije, vode montirane procese protiv predstavnika srpskog naroda, prete Srpskoj pravoslavnoj crkvi i izvrgavaju ruglu Srbiju.

Zvanično Skoplje, kaže Raković, se na isti način odnosi prema Makedoncima kod kojih je izražen sentiment bliskosti sa srpskim narodom.

"Nikola Gruevski, koji je pred kraj svoje vlasti nastupao pod makedonskim i srpskim zastavama, je u egzilu. Protiv mnogih slobodarski orijentisanih Makedonaca se vode procesi koji su nalik onim protiv Srba na Kosovu i Metohiji i u Crnoj Gori", jasan je Raković.

A, ako bude potrebe, ističe on, Hrvatska može biti patron svih tih aktivnosti.

Zato, ukazao je, treba posebno pratiti njenu ulogu u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.