Pad kosovske vlade dodatno odlaže dijalog u Briselu

Izvor: N1 televizija, 10.Maj.2017, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad kosovske vlade dodatno odlaže dijalog u Briselu

Pad kosovske Vlade dodatno će odložiti nastavak dijaloga Beograda i Prištine, saglasni su analitičari i u Prištini i u Beogradu. I bez toga, Srbi i Albanci od kada ne sede za pregovaračkim stolom u Briselu, razmenjuju oštre reči, a povod je sve češće pominjanje "Velike Albanije".

Poslednji u nizu je Vilijam Voker, zbog čije izjave će se Srbija obratiti Ujedinjenim nacijama.

Vilijam Voker, šef verikfikacione misije OEBS-a na Kosovu, koja je 1999. sačinila >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << izveštaj o Račku, kome su u pomentom kosovskom selu podigli bistu, od nedavno je prema sopstvenom priznaju vlasnik projekta za ujedinjenje Albanaca na Kosovu, Albaniji i u dijaspori.

Zbog ovog poslednjeg, zvanični Beograd obratiće se Ujedinjenim nacijama, na redovnoj sednici Saveta bezbednosti o Kosovu.

"Mi ćemo proučiti sve mogućnosti kako možemo najbolje pravno da delujemo, da li možemo nekoga da tužimo, da li možemo politički da protestujemo. Ministarstvo spoljnih poslova predložiće Vladi Srbije da razmotri sve mogućnosti da bi se prema Vokeru primenile određene mere kao što je zabrana ulaska na teritoriju Srbije", kaže ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Za vlast u Srbiji izjava Vokera o ujedinjenju Albanaca, samo je još jedan dokaz da je "Velika Albanija" projekat na kome se ozbiljno radi.

"Velika Albanija ne može da se završi bez da se zapali ceo Balkan. Bez da rat i sukobi ne dođu i u Makedoniju, i u Crnu Goru i u Grčku i u Srbiju. Velika Albanija će biti zaustavljena pre nego što se rodi, pre nego što izazove veliko zlo, ili će izazvati strašno zlo", navodi ministar za rad, socijalna I boračka pitanja Aleksandar Vulin.

Ovakve izjave najviše plaše one koji su u najnezavidnijoj poziciji - Srbe na Kosovu.

"Pozicija Beograda u ovom trenutku, koji je uzeo našu sudbinu u svoje ruke, je veoma teška. Neizvesno je šta će od svega toga biti, jer mehanizam obraćanja UN videli smo da u mnogim slučajevima u ovom danas svetu ne uspeva, pa prema tome ne verujem ni da će u ovom slučaju moći da da rezultate", smatra Nenad Radosavljević sa TV Mir iz Leposavića.

U rezultate mnogo manje sumnjaju na Andrićevom vencu.

"Mi imamo sada velike prijatelje i u EU. EU nam je naklonjena i SAD. Rusija i Kina da ne govorimo. Neće više Evropa dozvoliti, nema više menjanja granica i tako dalje", kaže savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak.

Da je menjanje granica nerealno, i da bi moglo da bude opasno smatra i profesor Beljuj Bećaj iz Prištine.

"Sama činjenica o spajanju u smislu ujedinjenja, fizičkog ujedinjenja je po mom sudu u suprotnosti sa realnim okolnostima i to može izazvati domino efekte sa negativnim posledicama", rekao je Bećaj.

Sve je počelo zbog izbora, objašnjavaju poznavaoci prilika na Kosovu.

"Sad imamo tu priču o Velikoj Albaniji koja je vrlo moguće pokrenuta kao priča za unutrašnju upotrebu, ali taj kamenčić može da izazove lavinu", rekao je direktor radio Beograda Milovoje Mihajlović.

Izbori na Kosovu osim što su zaoštrili retoriku odložiće dijalog u Briseli bar do jeseni, ocenjuju analitičari i u Beogradi i u Prištini.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Srbija se obraća UN zbog Vokerove izjave

Izvor: N1 televizija, 10.Maj.2017

Pad kosovske Vlade dodatno će odložiti nastavak dijaloga Beograda i Prištine, saglasni su analitičari i u Prištini i u Beogradu. I bez toga, Srbi i Albanci od kada ne sede za pregovaračkim stolom u Briselu, razmenjuju oštre reči a povod je sve češće pominjanje "Velike Albanije". Poslednji...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.