PS OEBS-a podržao rezoluciju Srbije

Izvor: B92, 08.Jul.2011, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PS OEBS-a podržao rezoluciju Srbije

Beograd -- Odbor Parlamentarne skupštine OEBS prihvatio je predlog rezolucuije Srbije kojom se preporučuje sprovđjenje nezavisne istrage o trgovini organima na Kosovu.

Grupa nemačkih i američkih parlamentaraca OEBS-a uložila je četiri amandmana kojima traži da se iz teksta izbaci ključni zahtev - za istragu sa "mandatom UN".

Članica stalne delegacije Skupštine Srbije pri Parlamentarnoj skupštini OEBS-a Gordana Čomić očekuje da će rezolucija koju je podnela srpska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << delegacija biti usvojena u neizmenjenom obliku.

Srbija je Parlamentarnoj skupštini OEBS-a predstavila nacrt Rezolucije kojom se predviđa formiranje nezavisnog istražnog tela, sa mandatom Saveta bezbednosti UN, koje će se baviti slučajevima trgovine ljudskim organima na Kosovu i Metohiji.

"Verujemo da je ozbiljna sudska istraga sledeći i jedini logičan korak", rekla je šefica delegacije Skupštine Srbije pri PS OEBS Suzana Grubješić na sednici Odbora za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja PS OEBS-a, na kojoj je predstavila nacrt tog dokumenta o borbi protiv nelegalne trgovine ljudskim organima.

Istraga pod mandatom SB UN ključna je za uspeh istrage, neodvojivi deo zahteva za pravdom, ali i jedini način da se i druge države primoraju na saradnju, istakla je Grubješićeva.

Prema rečima Gordane Čomić, za srpsku delegaciju prihvatljivi su svi amandmani koji ne dovode u pitanje tačnost navoda i uporedno odlučivanje o tome kakvu će dalju sudbinu imati izveštaj specijalnog izvestioca Saveta Evrope za trgovinu ljudskim organima Dika Martija.

Podneta četiri amandmana

Ipak, grupa parlamentaraca OEBS-a, koju predvode nemački i američki članovi, uložila je četiri amandmana na srpsku rezoluciju o trgovini organima na Kosovu, kojima traži da se iz teksta izbaci ključni zahtev - za istragu sa "mandatom UN".

Tri amandamana koje potpisuju Bendžamin Kardin i Uta Zaf, odnose se na ključni paragraf rezolucije, kojim Srbija predlaže PS OEBS "hitnu i sveobuhvatnu međunarodnu istragu o otmicama i zločinima, pod zaštitom i mandatom UN, koje su za cilj imale vađenje i prodaju ljudskih organa, a koje su počinjene na Kosovu i Metohiji tokom ratnih konflikata 1999. i neposredno potom..."

Na član 15, dva ista amandamana su odvojeno podneli Kardin i Zafova, dok je Zafova, paralelno, podnela još jedan amandman. Oni su tražili brisanje dela člana kojim Srbija predlaže da se istraga vodi pod "zaštitom i mandatom UN".

Takođe, predložili su i izbacivanje dela u kome se poziva na saradnju sa UNMIK-om i Euleksom, te da umesto toga piše da "Srbija pozdravlja odluku EU da formira nezavisni istražni tim u sklopu Euleksa".

Kardin i Zafova traže i da se doda da su "otmice i zločini navodno počinjeni na teritoriji Kosova i Metohije".

Članica stalne delegacije Skupštine Srbije pri Parlamentarnoj skupštini OEBS-a Gordana Čomić, međutim, očekuje da će rezolucija o trgovini ljudskim organima na Kosovu, koju je podnela srpska delegacija, biti usvojena u neizmenjenom obliku.

"To je važno da bi sprečili da se igde i ikada ponovi takva strahota kao što je ratni zločin, kindapovanje i ubijanje Srba i trgovina njihovim organima", rekla je Čomićeva Tanjugu pred sednicu Odbora za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja, na čijem je dnevnom redu predstavljanje srpske rezolucije.

Glasanje o rezoluciji planirano je za sutra.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija za nezavisnu istragu sa mandatom UN

Izvor: Šumadija Press, 08.Jul.2011

Srbija predstavila Parlamentarnoj skupštini OEBS-a nacrt Rezolucije za trgovinu organima na KiM sa mandatom UN.

Nastavak na Šumadija Press...

PS OEBS PODRŽAO REZOLUCIJU SRBIJE

Izvor: Kurir, 08.Jul.2011

BEOGRAD - Odbor Parlamentarne skupštine OEBS prihvatio je predlog rezolucuije Srbije kojom se preporučuje sprovđenje nezavisne istrage o trgovini organima na Kosovu...BEOGRAD -  Odbor Parlamentarne skupštine OEBS prihvatio je predlog rezolucuije Srbije kojom se preporučuje sprovđenje nezavisne...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.