PRVI SNIMCI OPSADNOG STANJA NA KOSOVU: Oklopna vozila i specijalci sa dugim cevima ne daju nikome da priđe manastiru Banjska (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Sep.2023, 11:28

PRVI SNIMCI OPSADNOG STANJA NA KOSOVU: Oklopna vozila i specijalci sa dugim cevima ne daju nikome da priđe manastiru Banjska (VIDEO)

Prvi snimci i svedočenja meštana

Noćas je ubijen kosovski policajac u selu Banjska u zvečanskoj opštini, dvojica ranjena ali van životne opasnosti. Prema detaljima tzv. Kosovske policije, ubijeni su u zasedi, kada je na tri redovne policijske jedinice iz Zvečana koje su došle zbog prethodno postavljene blokade od dva kamiona na mostiću pri ulazu u selo, otvorena vatra.

Nekolicina tzv. kosovskih medija od jutros objavljuje slike manastira Banjska, uz >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ponavljanje informacije da se napadači navodno „kriju u ovom verskom objektu“.

Međutim, crkveni izvori ovo negiraju, naglašavajući da se u manastiru zatekla grupa od 50 vernika iz Novog Sada sa svojim sveštenikom, da ih je probudila pucnjava, da su uplašeni i da oni dalje ne mogu da nastave put.

Prelazi su blokirani, nezvanična je informacija, a proverena je informacija da su blokirani putevi koji vode ka Banjskoj.

Nekolicina tzv. kosovskih specijalaca pod punom opremom, njih najmanje četvoro, stacionirani su na izlazu iz Zvečana, kod mosta, neposredno pre skretanja za Žerovnicu i Žitkovac, seoski put koji vodi dalje ka Banjskoj.

U razmaku od 50 metara, dalje ka Žitkovicu i Žerovnici nalazi se nova grupa specijalaca.

Potom, na putnom pravcu od Šaren kamena do Banjske, što je jedan od puteva kojim se nastavlja iz pravca okolnih zvečanskih sela, dalje ka Banjskoj, stacionirano je još pripadnika specijalnih jedinica tzv. Kosovske policije sa dugim cevima, pancirnim prslucima.

Stacionarana su dva veća džipa i najmanje desetak policajaca. Oni ne dozvoljavaju prolaz iz ovog pravca sela Žitkovac ka Banjskoj, a situacija je mirna u ovom delu.

Što se tiče drugog putnog pravca iz pravca Mitrovice i Prištine ka Banjskoj, u pitanju je magistralni put. Najmanje četiri patrole specijalnih snaga tzv. Kosovske policije zatekli smo od Zvečana do samog skretanja za Banjsku, a u neposrednoj blizini mosta na kojem je noćas postavljena zaseda.

Na samoj raskrsnici nalazi se oklopno policijsko vozilo te nekolicina specijalaca. Saobraćaj je blokiran i za civile, odnosno meštane Banjske.

Meštani Banjske su uplašeni i zabrinuti. Stanovnike ovog malog mesta upravo su pucnjava i detonacije probudili.

Meštani opisuju da se prva pucnjava začula jutros oko pola tri, da su usledile i detonacije već oko 4 ujutru. Pucnjava je prema njihovim svedočenjima trajala nekoliko sati, uveliko po svitanju.

- Pravi mali rat. Red rafala, pa utihne, puškaranje. Detonacije - opisuje jedna od meštanki ovog sela.

Ona situaciju opisuje kao „potpuno čudnu“, ništa nalik na prethodne. Kao primer navodi i upadljivo sporo prolaženje manjeg konvoja oklopnih vozila kosovsvke policije u selu, u jednom od intervala kada je vatra utihnula. Videla je i najmanje jedno EULEX-ovo vozilo. KFOR nije videla.

Upadljivo je da se meštani plaše i da međusobno komuniciraju. Osim što su zatvoreni u svoje kuće, i na ulicama se ne odvija saobraćaj, takođe plaše se da i telefonom uzajamno razgovaraju, zbog navodnog prisluškivanja veza, ali jesu potvrdili da se pronose glasine o navodno uniformisanim licima sa jedne strane, a sa druge jačim snagama kosovskih specijalaca koji su koncentrisani posebno kod Balabana.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.