PREDOSETIO JE KRAJ Amfilohije tražio da se ispovedi po dolasku sa Kosova, bio je spreman za put

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Okt.2020, 20:03

"PREDOSETIO JE KRAJ" Amfilohije tražio da se ispovedi po dolasku sa Kosova, bio je spreman za put

Mitropolit Amfilohije je preminuo uoči svetog Petra Cetinjskog i danas počiva pored istog svetitelja

Mitropolit Amfilohije je preminuo 30. oktobra u 8.22 ujutru. U liturgijskoj besedi nakon čitanja Jevanđelja besedio je umirovljeni Vladika Atanasije Jevtić, koji je kazao da je Mitropolit Amfilohije, koji mu je brat od detinjstva, sa kojim je živeo, služio i monahovao, svedok vaskrsenja:

- Pre nekoliko dana, dolazeći sa Kosova, posjetio sam Mitropolita u bolnici, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << on je zatražio da ga ispovedim, a ja sam zatražio da on mene ispovedi i tako smo se međusobno jedan drugom ispovijedili, oprostili. Očigledno da je on predosećao i zato je hteo da se ispovijedi. On je bio spreman za put, ali braćo i sestre i draga deco, sav put njegov je bio put Hrista. Rođen je na Hristov dan rođenja, zato je ponio njegovo ime Risto i nosio ga je, a sveti oci tako i kažu da je cilj hrišćanskog života da prođemo sve stadijume Hristovoga života i on je to učinio.

Kako je kazao Preosvećeni vladika Atanasije Mitropolit je bio svedok vaskrsenja Hristovoga i to je njegov život:

- Pokazuje se da je on već bio spreman za to, predosećao je očigledno i ima još drugih dokaza, ali ovo što je meni rekao da se ispovijedim jer idem Bogu na Sud i tako je uradio. Neka mu je blagosloven put kojim ide i duša i telo i zahvalnost. Isto tako zahvalnost našem Svetom Luki Jevanđelistu i Svetom Petru Mitropolitu Čudotvorcu Cetinjskom što su ga uzeli danas  u njegovu družbu i tako ćemo imati trostruki praznik da slavimo. Radujmo se vaskrsenju, on je svedok vaskrsenja!

Mitropolit Amfilohije biće sahranjen sutra u kripti hramam Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Do tada će kovčeg, koji je pokriven providnim poklopcem, biti izložen u hramu i vernici će moći da mu odaju poslednju poštu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Bećkovićev potresan govor: Nadao sam se da ćeš ti mene sahraniti VIDEO

Izvor: B92, 01.Nov.2020, 14:34

Podgorica -- Pesnik Matija Bećković kazao je da se nadao da će mitropolit Amfilohije sahraniti njega..."Bila je to velika čast za svakoga koga je sahranjivao proteklih 30 godina i tome se svako od nas nadao, ali nebo je odlučilo da se ja opraštam i sahranjujem njega, a znam da neću ni moći ni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.