POTEZ PRIŠTINE LIČI NA PRIPREMU NOVOG POGROMA?! Srbi na KiM ponovo u opasnosti - Lajčak se oglasio

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Apr.2023, 21:07

POTEZ PRIŠTINE LIČI NA PRIPREMU NOVOG POGROMA?! Srbi na KiM ponovo u opasnosti - Lajčak se oglasio

Most koji spaja severni deo Mitrovice sa južnim jedan je od simbola stradanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji

Insistiranje Prištine da otvori most u Kosovskoj Mitrovici je zastrašivanje, ali i pravna i egzistencijalna pretnja za Srbe. To je i priprema za sprovođenje reprize pogroma iz 2004. godine. Ovo je i pritisak pred pregovore Beograda i Prištine 2.maja i strategija protiv Zajednice srpskih opština koju su Albanci već obesmislili.

Ovako, zahtev odbornika >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << lokalne skupštine Severna Mitrovica da se otvori glavni most na Ibru, komentariše poltikolog Perko Matović:

- Moramo da budemo oprezni, sve što su Albanci dobili u poslednjih nekoliko nedelja, dokaz je da treba biti spreman na svaki scenario, pa i na nemire.

Most koji spaja severni deo Mitrovice sa južnim jedan je od simbola stradanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Srbi su zahtev za njegovo otvaranje, iako u gradu ima još mostova koji su u funkciji, shvatili kao pretnju po mir.

Smatraju da bi posledica njegovog otvaranja mogli biti incidenti i da je upravo to krajnja namera Prištine. Zato su od međunarodne zajednice zatražili da spreči otvaranje mosta.

Matović kaže da je ovaj oprez apsolutno razumljiv, s obzirom da se u poslednjih nekoliko nedelja dogodilo više stvari koje su obezvredile pregovarački proces i ponovo dovele Srbe u opasnost.

- Prvo su oduzeli sva prava Srbima na severu, tamo Srbi nemaju ni osnovna demokratska prava, instalirali su svoje ljude na čelo opština, a cilj je da se napravi Zajednica srpskih opština koja neće imati suštinu, već samo ljušturu. Mi nikada ne smemo da dozvolimo ujedinjenje Kosovske Mitrovice u jednu opštinu, što je njima cilj i možda to pokušaju da sprovedu sada. To ne samo da bi obezvredilo ZSO, već bi nas dovelo u direktnu egzistencijalnu pretnju - upozorava sagovornik.

Na apel Srpske liste da most ostane zatvoren reagovao je specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, konstatacijom da nije pravo vreme da se glavni most u Kosovskoj Mitrovici preko reke Ibar pusti u saobraćaj, jer bi to moglo da izazove još jednu krizu.

Lajčak je naveo da atmosfera "očigledno nije dobra za to" i da se ''crvene linije moraju poštovati''.

Komentarišući ovu izjavu Matović kaže da do specijalnog izaslanika nije stigao samo apel Srba sa Kosova i Metohije, on veruje da je to strah, da je Lajčak dobro razumeo predsednika Aleksandra Vučića kada se sastao sa predstavnicima srpskog naroda sa Kosova i Metohije u Raškoj.

- On je rekao da, ukoliko dođe do bilo kakvog agresivnog rešenja prema srpskom narodu, neće biti povuci, potegni, već će se, nažalost, vojno reagovati. Ali mi ne želimo da dođe do toga, mi smo oni koji se zalažu za mir, mi smo oni koji su u konstruktivnom dijalogu, koji uvek na njega dolaze. Doći ćemo i na dijalog 2. maja, iako neće imati nikakvog smisla, jer je porušeno sve oko čega smo razgovarali.

Matović dodaje da je Lajčakova izjava o „crvenim linijama“ reakcija na kombinaciju apela Srpske liste i odlučnog stava države da zaštiti svoj narod. Dakle, specijalni izaslanik EU za dijalog, morao je ovako da reaguje, moralo je da se prikoči sa ustupcima Albancima.

„Dobili su viznu liberalizaciju, dobili su i pokušaj članstva u Savetu Evrope, dobili su i četiri opštine gde su ukinuli sva demokratska prava Srbima. Most bi zaista bio previše. U svemu smo bili apsolutno oštećena strana. Istovremeno, treba imati u vidu, da mi razumemo šta sve to znači i da naše reakcije postoje i ne izostaju. Lajčak je morao ovo da kaže, kako mi ne bismo apsolutno napustili dijalog“.

Naš sagovornik podseća da kada krenu pregovori, bez saglasnosti obe strane ne bi trebalo da se menja status kvo koji je napravljen na njihovom početku. Sve što je prištinska strana uradila, što joj je dozvoljeno, grubo krši taj diplomatski princip.

„Sada moramo da kažemo da zaista smatramo da EU nije sposobna da bude posrednik u ovome, zato što je previše okrenuta prema jednoj strani, ne uzima u obzir, ni naše nacionalne interese, ni elementarna građanska prava srpskog naroda. To su opšta građanske prava, kada u četiri opštine ne glasa ni 13 ljudi, to znači da su svi građani u nesaglasnosti sa time što se tamo odvija“, ističe ovaj politikolog.

Matović konstatuje da sve što se dešava, uključujući i insistiranje na otvaranju mosta koji ima važnu simboliku za Srbe zapravo ima samo jedan krajnji cilj, etnički čist prostor Kosovo i Metohije.

„Pogotovo u te četiri opštine. Hoće da ih ujedine, to im je strategija protiv Zajednice srpskih opština. Mi u ovom trenutku moramo da budemo spremni na svaku reakciju. Mislim da može da dođe i do nasilne eskalacije protiv Srba na severu, da Albanci to svakako planiraju. To može da spreči međunarodna zajednica, samo ako bude želela. Istovremeno, ne treba da misle da takav plan kod nas može da prođe“.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.