POSVAĐALA SE BRAĆA: Priština tužila Crnu Goru, zahtevaju deo teritorije!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jun.2021, 12:43

POSVAĐALA SE "BRAĆA": Priština tužila Crnu Goru, zahtevaju deo teritorije!

Tzv. kosovsko ministarstvo pravde tužilo je Crnu Goru, zatraživši povraćaj 4.500 kvadrata zemlje na šetalištu u Rafailovićima.

Tvrde da su odmaralište kupili pre šest decenija, a od kotorskog suda, kojem je podnesena tužba za utvrđivanje prava svojine, zahtevaju da donese privremenu meru zabrane raspolaganja i otuđenja zemlje do okončanja sudskog spora, prenose mediji.

Kako se navodi, Opština Budva, koju zastupa Sekretarijat za zaštitu imovine, na čijem >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je čelu Nikola Plamenac osporila je tužbu prištinske administracije, zatraživši od suda da je odbaci.

Opština Budva je stava da tužbeni zahtev nema pravno uporište u Uredbi Unmika o ovlašćenjima privremene uprave na Kosovu iz juna 1999. godine, kao ni u Rezoluciji UN 1244 na koju se tužba poziva.

- Uredbom i Rezolucijom se regulišu sporna pitanja oko državne i druge imovine na teritoriji Kosova. Sve uredbe, naredbe i drugi propisi koje donosi Unmik, kao Privremena uprava misije UN na Kosovu, ne mogu se primenjivati na teritoriji Crne Gore, posebno u sporovima koji imaju za predmet sticanje, prestanak, sadržinu i vršenje stvarnog prava na nepokretnoj stvari, jer je u tom slučaju merodavno pravo države u kojoj se stvar nalazi - navodi se u odgovoru na tužbu.

Podsetimo, Priština već duže od decenije bezuspešno vodi spor kako bi dokazala da je nekadašnje odmaralište u uvali Kamenovo na Budvanskoj rivijeri, izgrađeno u zaleđeni plaže vlasništvo "građana Kosova". Podneli su i žalbu Apelacionom sudu Crne Gore, ali i tužbu Međunarodnom sudu u Strazburu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Priština traži deo crnogorske obale kod Rafailovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2021

Opština Budva je preko svog pravnog zastupnika Nikole Plamenca, osporila tužbu privremenih prištinskih vlasti i zatražila njeno odbacivanje kao neuredne, a kojom se traži povraćaj 4.500 kvadrata zemlje na šetalištu u Rafailovićima, gde se nekada nalazilo dečje odmaralište...Tužba privremenih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Kosovo traži deo jadranske obale u Rafailovićima

Izvor: Danas, 21.Jun.2021

Kosovsko Ministarstvo pravde tužilo je Opštinu Budva, Crnu Goru i kompaniju “Sunraf beach properties“, zatraživši povraćaj 4.500 kvadrata zemlje na samom šetalištu u Rafailovićima, gde se nekada nalazilo dečje odmaralište, prenosi Kossev pisanje podgoričkih Vijesti.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.