POSTOJE OPRAVDANI RAZLOZI ZA ZABRINUTOST Petković o KiM razgovarao sa specijalnim izaslanikom UK za Zapasni Balkan

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Feb.2022, 20:36

"POSTOJE OPRAVDANI RAZLOZI ZA ZABRINUTOST" Petković o KiM razgovarao sa specijalnim izaslanikom UK za Zapasni Balkan

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom kojeg je upoznao sa stanjem u našoj južnoj pokrajini, kao i sa tokom dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Petković je naglasio da Priština svojim potezima svakodnevno generiše tenzije na Kosovu i Metohiji i tom prilikom je ukazao na nedavno onemogućavanje glasanja u srpskim sredinama, na referendumu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << o promeni Ustava Srbije.

Petković je ukazao i na pretnje političkih zvaničnika iz Prištine da će Srbima u pokrajini biti i u budućnosti zabranjeno da glasaju na izborima Republike Srbije, što, kaze, na najgrublji mogući način predstavlja ugrožavanje osnovnih ljudskih i građanskih prava srpskog naroda.

- Ako se pored toga uzmu u obzir gotovo svakodnevni, etnički motivisani napadi na Srbe, kojih je od početka prošle godine do danas bilo 142, ugrožavanje njihove imovine i egzistencije u celini, kao i ugrožavanje imovine SPC, postoje opravdani razlozi za našu zabrinutost za bezbednost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji - kaže Petković.

On je podsetio da je Beograd ispunio sve do sada preuzete obaveze iz Briselskog dijaloga, dok sa druge strane, politička garnitura u Prištini više od 3.200 dana odbija da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, kao što odbija da implementira odredbe koje se odnose na pravosuđe, energetiku, poštovanje slobode kretanja i posete zvaničnika pokrajini.

Takođe, naveo je da Priština onemogućava rad medijima na srpskom jeziku, što su, kaže, dodatni pritisci, koji prete da obesmisle do sada napravljene pomake u briselskim razgovorima.

On je izrazio očekivanje da će se predstavnici međunarodne zajednice angažovati u stvaranju uslova za izjašnjavanje srpskog naroda na predstojećim izborima na prostoru KiM i na taj način doprineti da se spreče posledice koje bi mogle da potkopaju same temelje dijaloga i opredeljenje za rešavanje nesuglasica mirnim i političkim sredstvima.

Iako Priština kontinuirano i otvoreno pokazuje da nije zainteresovana za suštinski napredak u dijalogu, Beograd ostaje dosledno opredeljen za rešavanja nesuglasica za pregovaračkim stolom i stvaranje preduslova za trajnu, bezbednosnu stabilizaciju prilika u regionu, zaključio je Petković.

Pič je, prihvatajući različite pozicije Srbije i njegove zemlje o nezavisnosti Kosova i Metohije, opisao svoju novu ulogu kao ulogu britanskog izaslanika za Zapadni Balkan.

Rekao je da će blisko sarađivati sa specijalnim predstavnikom EU na podršci dijalogu između Beograda i Prištine i održivom rešenju, na dobrobit svih ljudi u regionu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Pič i Petković o toku dijaloga sa Prištinom

Izvor: Danas, 08.Feb.2022

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom i upoznao sa stanjem na Kosovu i sa tokom dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, saopšteno je iz Kancelarije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.