POKS: Republika Srpska da proglasi nezavisnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Avg.2018, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POKS: Republika Srpska da proglasi nezavisnost

Pokret obnove Kraljevine Srbije, povodom izjave Bakira Izetbegovića da se status Republike Srpske ne može menjati u okviru BiH, smatra da Republika Srpska treba da proglasi nezavisnost, budući da je i Kosovo to uradilo "i to bez ikakvog pravnog osnova".

"Ne vidim razlog zašto Republika Srpska ne bi proglasila nezavisnost budući da je to Kosovo uradilo 2008. godine i to bez ikakvog pravnog osnova, pa ne trpi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << posledice zbog toga od međunarodne zajednice", rekao je predsednik Pokreta Žika Gojković.

Kako kaže, s obzirom na to da Izetbegović stalno ističe da Bosna treba da prizna nezavisnost Kosova, razumeće i odluku Republike Srpske kada učini isto. "Proglašenje nezavisnosti bi trebalo da se dogodi u dogovoru sa Srbijom, koja trpi pravno i fizičko nasilje na svojoj privremeno okupiranoj teritoriji. Ne očekujem reakciju SAD i EU na takav čin Republike Srpske, jer su priznale tzv. Kosovo koje je proglasilo nezavisnost bez ikakvog osnova i protivno rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, koju su izglasale upravo te zemlje", naglasio je Gojković.

Iz POKS-a ističu da postoje dvostruki aršini SAD i EU, koje jesu za razgraničenje tzv. Kosova i Srbije, po etničkom principu, ali nisu za taj princip kada je reč o Bosni i Hercegovini.

"Takva politika ne može da se sprovede na Balkanu, niti igde u svetu, jer neki principi moraju da postoje i moraju važiti za sve ili ni za koga. Mi nismo za takve principe", zaključio je Gojković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.