„Otadžbina“ pozdravlja stav SPC

Izvor: JUGpress.com, 17.Maj.2018, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Otadžbina“ pozdravlja stav SPC

KOSOVSKA MITROVICA

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ sa radošću pozdravlja stav Sabora Srpske pravoslavne crkve i njegovu dekleraciju o Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju tog pokreta.

“Mišljenje Sabora Srpske pravoslavne crkve da Kosovo ne može niti da se preda, niti da se deli ohrabrilo je Srbe na KiM da ima nade za njihov opstanak u južnoj srpskoj pokrajini.

Takav >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << stav očekivano izazvao je gnev i bes predsednika Republike Srbije. On ga kritikuje jer, kako reče, ne nudi rešenje za Kosovo i Metohiju. Predsednik obmanjuje i laže jer upravo Sabor nudi rešenje a to je: nema izdaje i nema predaje Kosova i Metohije.

Na nesreću svih Srba danas je predsednik Srbije najveći albanski lobista. Izmišlja, laže, govori nebuloze, priča gluposti sve sa namerom da Albancima podari još jednu albansku državu na Balkanu. Kritikuje da su svi drugi krivi, samo ne on. Na meti su svi, od Cara Lazara do Borisa Tadića.

Niko ne spori da je Boris Tadić napravio greške po pitanju Kosova i Metohije, počev od dovođenja EULEKS-a do Borkovih dogovora. Ipak, ono što je uradio Aleksandar Vučić, o čemu on ne govori nego prećutkuje, je nož u leđa srpskoj državnosti na Kosovu i Metohiji. Kao ministar u srpskoj vladi 1999. godine oterao je sa Kosova i Metohije srpsku vojsku i policiju a 2013. godine potpisivanjem izdajničkog Briselskog sporazuma je pogasio sve što miriše na državu Srbiju u južnoj srpskoj pokrajini.

Aleksandar Vučić uvodi novi princip srpske celovitosti. Onde gde nema Srba, kao što su Priština, Peć i drugi gradovi na KiM, to nije Srbija. Tom logikom srpska država nije ni u Senti, ni u Molu, Kanjiži, Tutinu, Bosilegradu i drugim mestima u Srbiji gde nema Srba.

Vlast u Beogradu Kosovo naziva srpskom pokrajinom a onda Aleksandar Vučić bez imalo morala kaže da Albanci zaslužuju mnogo više od pokrajine u okviru Srbije. Pravi komisiju za utvrđivanje posledica bombardovanja Srbije 1999. godine a sprema se da potpiše sveobuhvatni mirovni sporazum sa Kosovom čime opravdava bombardovanje Srbije. Govori o vojnoj neutralnosti Srbije a Kosovo preko sveobuhvatnog mirovnog sporazuma gura u naručje NATO pakta. Javno se zalaže za bolji život Srba na Kosovu i Metohiji a stvaranjem nezavisnog Kosova provocira novi egzodus Srba sa KiM.

Aleksandar Vučić nema platformu za pregovore, nema crvenih linija, igra se sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom Srbije. Vodi tajne pregovore sa separatistima, jer izadaja se najbolje odrađuje u mraku, on u tišini njima prepušta južnu srpsku pokrajinu.

Postavlja se pitanje, koje su to nebeske sile koje Aleksandra Vučića gone da se odriče Kosova i Metohije? Glavni razlog Vučićeve izdaje je obećanje Zapadu 2012. godine da će im prepustiti Kosovo i Metohiju ako ga dovedu na vlast. Kako ima posla sa opasnim protivnicima on zna da ako ne ispuni obećanje da će to skupo da ga košta. Drugi razlog je novac koji su Aleksandar Vučić i njegov brat opljačkali po Srbiji u ovih šest godina vršenja vlasti. Predsednik udruženja građana „Zdrava Srbija“ Milan Stamatović je pre neki dan izjavio da su braća Vučić proslavila sticanje prvih milijadnu evra. Kabinet predsednika ovu informaciju nije demantovao. Kako se taj novac drži u zapadnim bankama i fondovima u slučaju da po pitanju Kosova ne bude popustljiv on može da ispari. Slično se desilo Janukoviču, Gadafiju, Sadamu Huseinu, kojima je Zapad konfiskovao sav novac.

Stav Sabora SPC je upozorenje da sa teritorijom niko nema pavo da se igra. Sabor je jasno rekao da u slučaju gubitka Kosova i Metohije, koje će se desiti ako vlast potpiše sveobuhvatni mirovni sporazum, Srbija više neće biti ista. Sabor kaže da je Kosovo i Metohija ne samo temelj crkve, nego i temelj srpske duhovnosti, državnosti, identiteta. Svojom deklaracijom je visoko podigao lestvicu u odbrani Kosova i Metohije. Da li ćemo ga odbraniti od srpskih izdajnika i kvislinga zavisi i od nas samih”, navodi se u saopštenju Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.