Izvor: JUGpress.com, 15.Apr.2023, 20:19

Otadžbina o sastanku predsednika Srbije sa predstavnicima Srba sa KIM

KOSOVSKA MITROVICA

Poslednji sastananak predsednika Srbije sa navodnim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije protekao je već u uobičajenom baljezganju Aleksandra Vučića. Ovaj termin, baljezganje, Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ ne koristi već samo ponavlja uobičajenu frazu predsednika Srbije, saopšteno je iz tog pokreta.

” Kako su predstavnici Srba sa Kosova i Metohje koji su bili prisutni pre svega članovi Srpske napredne stranke to je >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << više ličilo na jednostranački skup odnosno na susret predsednika Srbije sa svojim odanim poslušnicima jer da nije tako makar bi se neko od Srba sa KiM setio da priupita predsednika Srbije o njegovom prihvatanju francusko-nemačkog predloga u kome stoji da Srbija nema ništa protiv teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Kosova i Metohije. U prevodu to znači da se Aleksandar Vučić odrekao svoje južne pokrajine.

Sam sastanak je protekao na već ustaljen način uz cviljenje, cmizdrenje, zapomaganje i kukljavu predsednika Srbije. A on sam je glumatao koristeći brojne uzdahe, kolutao očima, po desetak sekundi pravio dramske pazue u svom izlaganju želeći time da navodno pokaže brigu za Srbe sa Kosova i Metohije. Pažljivo slušajući predsenika Srbije ne može a da se ne konstatuje da je izrekao niz budalaština. Kazao je na primer da su neki momci pod fantomkama od kojih je samo jedan nije nosio oslobodili severni deo grada Kosovske Mitrovice na jedan sat. Kakva nebuloza. Još avgusta meseca 1999. godine pa do 17. novembra 2013. godine sever Kosova i Metohije je bio slobodan. Bez prisustva bezbedonosnih snaga Kosova i bez bilo kakvog nasilja nad Srbima od strane Albanaca. Za to vreme, Srbi su organizovali brojne proteste, demonstracije, blokade, barikade, mitinge i sačuvali su i bezbednost i slobodu. Nikada nisu koristili ni fantomke, ni kapuljače. Tog 17. novembra 2013. godine Aleksandar Vučić je da bi obezbedio lokalne seprastističke izbore dozvolio da ROSU policija uđe na sever KiM zajedno sa EULEKS policijom, KFOR-om, kobrama i žandarmerijom. Ovi poslednji su bili u civilu. Tako da je prisustvo ROSU policije na severu KiM tekovina predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Predsednik još kaže da je prestankom barikada on spasio život najmanje polovine ljudi koji su bili na sastanku sa njim. Opet notorna glupost. Od 1999. godine pa do dolaska Aleksandra Vučića na vlast Srbi su postavljali bezbroj barikada i svi su preživeli. Od predsednika Srbije smo još čuli da je on bolji predsednik i od Slobodana Miloševića, i od Vojislava Koštunice, i od Borisa Tadića. Kakav hvalisavac. On je samo veća kukavica i najveći izdajnik od svih vladara u istoriji srpskog naroda. Potpisujući Briselski i Vašingtonski sporazum i prihvatajući francusko-nemački predlog on i de fakto i de jure pravi temelje za nastanak Velike Albanije. Zato će sutra deca u Srbiji kada za to dođe vreme ime Aleksandra Vučića odnosno „Aleksandra of Bugojno“ spominjati kao nekog ko je najviše ugrozio nacionalne i dražavne interese Republike Srbije.

Predsednik nagoveštava da ako Priština ne dozvoli korišćenje srpskih registarskih tablica na Kosovu i Metohiji on će njima zabraniti da sa svojim registarskim tablicama prolaze kroz centralnu Srbiju. I još pre dve godine kada je se pregovaralo o registarsim tablicama i kada je predsednik pristao da stavlja stikere na simbole Republike Srbije Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ je predlagao tu meru. Ali predsednik za to nije imao ni snage ni hrabrosti što faktički dovodi do problema i nevolja sa kojima se Srbi sa Kosova i Metohije susreću. On kaže da on nikada neće dozvoliti 17. marat 2004. godine a tokom svih 11 godina on svakodnevno ima po jedan mali 17. mart. I izuzev sednica za nacionalnu bezbednost, podizanja borbene gotovosti više od 50 puta i cviljenja kod svog pretpostavljenog, američkog ambasadora u Beogradu Kristofera Hila, on ništa drugo nije uradio da zaštiti Srbe. Sam priznaje da je nemoćan.

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ najoštirije osuđuje sve napade albanskih ekstremista i sepratista na Srbe kao i neopravdana hapšenja Srba na Kosovu i Metohiji. I umesto da država Srbija primenjuje mere reciprociteta prema nasilnicima predsednik Srbije samo cmizdri. Najveća je bruka da na dva metra od srpske policije na administrativnim prelazima da Priština očogorno i bezobrazno, neopravdano hapsi Srbe.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazuje bojazan da će na predstojećim separatističkim izborima Albanci da se dočepaju opštine Severna Mitrovica. Kakav cinizam. Septembra meseca 2013. godine Aleksandar Vučić je uveo privremene mere opštinama na severu KiM čiji su odbornici birani po zakonu Republike Srbije. I punih deset godina on krši Ustav jer zabranjuje Skupštini da ispuni svoju ustavnu obavezu i da raspiše lokalne izbore. Iz samo njemu znanih razloga njemu su miliji i draži separatistički izbori nego izbori koje bi organizovala Republika Srbija. Tada, 2010. godine na raspisanim lokalnim izborima za opštinu Severna Mitrovica SNS je sa Aleksandrom Vučićem i Tomislavom Nikolićem vitlala po gradu. Ono što su pre njega drugi smeli on danas ne sme.

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ smatra da onaj koji je do juče hvalio Vebera, protestante, divio se zapadnoj kulturi, rugao se Nebeskoj Srbiji, podsemvao se Knezu Lazaru a veličao Cara Murata, niti hoće, niti može, niti sme da se bori za Kosovo i Metohiju. Njega ništa kao bosanskog rajetna ne vezuje ni za Miloša Obilića, ni za Majku Jugovića ni za ciklus kosovskih pesama ni za Toplicu Milana, još manje Kosančić Ivana da bi on žestoko branio Staru Srbiju. Njega kao vladara zanima samo novac i kao što je nekada govorio Milovan Ilić-Minimaks istorija mu je sve deblja a geografija sve tanja.

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ pozdravlja uskršnju poslanicu srpskog patrijarha Porfirija koji kaže da ne sme da se dozvoli da Kosovo i Metohija ni direktno ni indirektno, ni de fakto ni de jure ode iz Republike Srbije. I to je u redu, ali sa druge strane portparol svetog arhijerejskog sinoda vladika Irinej Bulović kaže da crkva apsolutno podržava nacionalnu politiku Aleksandra Vučića prema južnoj srpskoj pokrajini. Ta politika je de fakto i de jure, i posredno i neposreno odricanje od Kosova i Metohije. Neka čudna i neobična pozicija SPC”, navodi se u saopštenju Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“.(kraj) NP / LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.