Sever Kosova i Metohije i dalje blokiran - škole ne rade, ne zna se ko je pucao u Rudaru, Pantiću određen pritvor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2022, 07:24

Sever Kosova i Metohije i dalje blokiran - škole ne rade, ne zna se ko je pucao u Rudaru, Pantiću određen pritvor

Srbi koji protestuju zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića i dalje su na barikadama. Sever Kosmeta blokiran je i od strane kosovske policije, a preko prelaza Brnjak i Jarinje ne može se ni peške. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe na severu Kosova i Metohije da budu staloženi i mirni i da ne nasedaju na provokacije. Škole na severu Kosmeta danas neće raditi.

Sever Kosova i Metohije i dalje je blokiran što od strane građana, što od strane policije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbi protestuju zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića.

Kosovska policija zabranila je prolaz i vozilima i pešacima na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. Pripadnici Rosu upali su pod punim naoružanjem i s blindiranim vozilima, u objekat velike brane na jezeru Gazivode. Oni su radnika kojeg su zatekli isterali sa objekta i poskidali i isekli srpske zastave koje se tamo nalaze.

Nešto posle 21 čas čule su se rafalna paljba i detonacija u Rudaru kod Zvečana. Ne zna se ko je pucao.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je da je formiran Krizni štab koji će redovno izveštavati o situaciji na terenu. Osnovne i srednje škole na severu Kosmeta od danas neće raditi.

20.31 - Simić: Sud Pantiću odredio kaznu po principu "kadija te tuži, kadija ti sudi"

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je danas da tužilaštvo u postupku protiv Dejana Pantića nije predočilo nijedan dokaz, kao i da ga kosovska policija drži na nepoznatoj lokacija poput otmičara, a da mu je sudija Specijalnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini odredio kaznu jednomesečnog pritvora po principu "kadija te tuži, kadija ti sudi".

19.21 - Borelj: Lajčak u sredu dolazi u posetu Beogradu i Prištini

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak u sredu dolazi u posetu Beogradu i Prištini, najavio je danas visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj.

18.52 - Petković: Pritvor Dejanu Pantiću nastavak iživljavanja i bahatosti Kurtija

Pritvor od 30 dana koji je izrečen Dejanu Pantiću nastavak je iživljavanja i bahatosti Aljbina Kurtija koji nevinog čoveka drži u kazamatu samo zato što nosi srpsko ime i prezime, kaže direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

18.22 - Zaharova: Izjava nemačke ministarke Berbok o rezoluciji 1244 izaziva haos

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je danas da izjava nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok da je "neprihvatljivo sprovođenje" Rezolucije 1244 izaziva haos, preneo je TASS.

17.27 - "Specijalac" Stejt departmenta Derek Šole iznenada odložio posetu Prištini i Beogradu za proleće, dobio koronu

Viši savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole saopštio je danas da je odložio posetu Balkanu i Briselu, jer je pozitivan na korona virus.

16.46 - Uhapšenom Dejanu Pantiću određen pritvor od 30 dana

Sudija Specijalnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini odredio je Dejanu Pantiću koji je uhapšen u petak na prelazu Jarinje meru sudskog pritvora u trajanju od 30 dana, rekao je za Tanjug njegov advokat Srđan Mitrović.

15.37 - Brnabić: Situacija na KiM užasna, provokacije Kurtija dešavaju se svakodnevno

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je danas da se provokacije Prištine i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sada dešavaju gotovo na svakodnevnom nivou i ukazala da pokušavaju da isprovociraju srpski narod, destabilizuju situaciju i da je sve što rade suprotno Briselskom sporazumu.

15.20 - Peskov: Rusija se zalaže za poštovanja svih prava Srba na KiM

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da se Rusija zalaže za apsolutno poštovanje svih prava Srba na Kosovu i Metohiji.

14.52 - Ganđemi: Sveta stolica neće menjati stav o nezavisnosti Kosova i Metohije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog apostolskog nuncija Svete Stolice u Srbiji, nadbiskupa Santa Ganđemija, koji mu je preneo pozdrave pape Franje.

14.36 - Bocan-Harčenko: Rast tenzija na Kosovu i Metohiji mogao bi da preraste u krvoproliće

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je situacija na Kosovu i Metohiji dostigla tačku koja bi mogla da dovede do "krvoprolića".

13.54 - Rakić: Tražimo da prestane malteretiranje i lov na Srbe

Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je danas iz mesta Rudare, kod Zvečana da je noć na severu KiM protekla mirno zahvaljujući hrabrom srpskom narodu, koji želi da sačuva svoja ognjišta i mir i traži da se na slobodu puste neosnovano uhapšeni Srbi, kao i da prestane lov na Srbe.

12.02 - Stević: Za sada mirno na barikadama i noć je protekla bez incidenta

Novinar Televizije "Most" Stević rekao je danas da je situacija na barikadama u Rudarima trenutno mirna i da je i noć protekla mirno i dodao da su barikade postavljene i u Ibarskoj Slatini, selu Srbovac i u Zubinom potoku, kao i širom severa KIM, ali i da je na njima primetan veliki broj ljudi.

09.28 - Vučević: Srbija će zaštititi bezbednost, za dijalog treba volja više strana

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je danas da će Srbija zaštiti suverenitet i bezbednost svih svojih građana, kao i da je posvećena dijalogu, ali da je za njega potreba volja više strana.

09.21 - Petković: Situacija dovedena do usijanja, Srbi na barikadama šalju vapaj međunarodnoj zajednici

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže za RTS da Srbi na barikadama žele da sačuvaju mir, kao i da tako šalju vapaj međunarodnoj zajednici koja nikako da čuje šta se dešava na Kosovu i Metohiji. Ističe i da su priče o mogućim napadima na Kfor i Euleks prištinska propaganda, kao i da bi to bio povod da se optuži srpski narod i da se još intenzivnije upadne na sever KiM.

09.14 - Borelj pozvao Beograd i Prištinu da deeskaliraju najnovije tenzije

Evropska unije je danas pozvala Beograd i Prištinu da deeskaliraju najnovije tenzije, obustave sukobe i da se vrate dijalogu.

08.45 - Šta piše u zahtevu Beograda da se na Kosovo vrati naša vojska i policija

Obezbeđivanje prisustva vojske i policije Republike Srbije barem na delu teritorije Kosova i Metohije nije samo pravo Republike Srbije garantovano Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244, već je i nužno radi obezbeđenja samog opstanka Srba i drugog nealbanskog stanovništva na jedinom preostalom području gde su se u znatnijem broju održali od 1999. godine i može znatno doprineti procesu normalizacije odnosa i postizanja nužnog stepena stabilnosti.

08.27 - Dodatno ojačana barikada u Ibarskoj Slatini

Protekla noć je bila jedna od najdužih za Srbe u opštini Leposavić, ali napetost zbog najave iz Prištine da će barikade biti silom uklonjene, nije pokolebala veliki broj ljudi koji je celu noć proveo na otvorenom.

07.47 -  Drecun: Priština prisluškuje komunikaciju, Srbi na severu Kosova i Metohije da budu obazrivi

Nema predaha u kampanji nasilja koje provocira Priština, destabilizacija koju je tako visoko podigao Aljbin Kurti može da eskalira samo u sukob nakon čega bi Beograd morao da interveniše i zaštiti Srbe na KiM, kaže  predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I danas sever Kosova pod blokadom! Škole zaključane, još uvek se na zna ko je pucao u Rudaru

Izvor: 24sedam.rs, 12.Dec.2022

Zbog aktuelne situacije, na severu KiM od danas neće raditi osnovne i srednje škole, koje funkcionišu u sistemu Republike Srbije

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.