Osniva se sud za ratne zločine na Kosovu?

Izvor: RTS, 09.Feb.2014, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osniva se sud za ratne zločine na Kosovu?

Ukoliko bude osnovan ad hok sud za ratne zločine na Kosovu, trebalo bi da izgleda kao onaj koji je sudio u slučaju Lokerbi, gde se primenjuje domicilno pravo, a sude međunarodne sudije, kaže zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

Sve je izvesnije da će Evropska unija osnovati ad hok tribunal koji će suditi za zločine počinjene na Kosovu u periodu 1998-2000, na osnovu izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

Zamenik tužioca za ratne zločine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Bruno Vekarić kaže da prema informacija do kojih su došli u kontaktu sa međunarodnim akterima, taj tribunal bi trebalo da izgleda kao onaj koji je sudio u slučaju Lokerbi, gde se primenjuje domicilno pravo, a sude međunarodne sudije.

U intervjuu za RTS, Vekarić objašnjava da bi tribunal bio smešten izvan Kosova, verovatno negde u Evropi s obzirom na to da se radi o specijalnom istražnom timu Euleksa.

"Mislim da je ovo dobro, mislim da je i politički ambijent u poslednje vreme omogućio da se jednostavno lakše o tome govori", kaže Vekarić.

Podseća i da je albanski parlament dozvolio istragu Klintu Vilijamsu povodom trgovine organima na Kosovu i smatra da da je Briselski sporazum doprineo boljoj komunikaciji.

Na pitanje da li formiranje ad hok tribunala otvara novu nadu da će pravda za zločine na Kosovu biti zadovoljena, Vekarić kaže: "Čim imate Tribunal, imate i osumnjičene, kakav će ishod tog eventualnog suđenja biti, to možemo samo da pretpostavimo".

Prema njegovim rečima, to nema veze sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, osim što je oko slučaja "Žuta kuća" pokrenut postupak, a neki dokazi uništeni.

"To je bio slučaj Haradinaj i kroz taj slučaj se procesuirala i 'Žuta kuća' i to nema nikakve veze sa ovim", dodaje Vekarić.

Kada je reč o mandatu specijalnog istražnog tima, Zamenik tužioca za ratne zločine kaže da je mandat tužioca Klinta Vilijamsona znatno širi.

"On tretira i otmice i ubistva i trgovinu organima, dakle, srpskog i nealbanskog stanovništva, odnosno počinilaca nad srpskim i nealbanskim stanovništvom", kaže Vekarić.

"Sve u svemu, Dik Martijev izveštaj je veoma ozbiljan, i ne samo taj nego i onaj gardetov, koji pominje zaštitu svedoka. To je bio prvi zadatak Vilijamsonove ekipe, da obezbedi svedoke u eventualnom postupku koji će se voditi pred nekim međunarodnim tribunalom", zaključuje Vekarić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.