Osmani: Uslov za nove izbore je učešće Srba u njima

Izvor: B92, 17.Jun.2023, 12:10

Osmani: Uslov za nove izbore je učešće Srba u njima

Tzv. predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je uslov za održavanje novih izbora na severu Kosova da se na njima obezbedi učešće Srba, prenela je Koha.

"Tražili smo podršku naših partnera da bude osigurano da se Srbija ne meša nezakonito u izbore druge zemlje, kao prošli put, i da ne vrši pritisak na kosovske Srbe da ne učestvuju, ali do sada nismo dobili odgovor", istakla je Osmani.

Kada je reč o povlačenju policijskih snaga, Osmani je rekla da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tzv. Kosovo već predložilo da se zajedno sa Kforom i Euleksom uradi zajednička bezbednosna procena, na osnovu koje bi bilo obavljeno povlačenje, dodajući da treba nastaviti zajedničke napore za vladavinu prava kako bi se pronašli oni koji su počinili nasilje nad vojnicima Kfora i drugima.

"Srbi su imali razne instrumente koje su mogli da se koriste da su hteli da ospore legitimitet izabranih gradonačelnika. Ali oni nisu koristili nijedan od tih demokratskih ustavnih alata da to urade“, navela je Osmani.

Osmani, koja boravi u Berlinu, rekla je novinarima, da se nada da će aktuelni sporovi Kosova sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama biti prevaziđeni, i da je vreme da se pronađu trajna rešenja.

"Ne mislim da se nesuglasice mogu izbeći tako što ćemo međusobno da se napadamo u medijima, treba da sednemo i razgovaramo“, rekla je Osmani.

Ona je uputila kritike zemljama saveznicama Kosova koje nisu reagovale na prekršaje sporazuma koje je, kako smatra, počinila Srbija.

"U poslednja dva meseca, od 18. marta kada je sporazum sklopljen, bilo je kontinuiranih kršenja, ali nikada do sada nismo čuli nekakvu izjavu Evropske unije da je to kršenje sporazuma. Mislim da ovo ohrabruje Srbiju da ne vodi računa o procesu i šteti kredibilitetu procesa dijaloga“, dodala je Osmani.

Što se tiče procesa liberalizacije viznog režima, Osmani je rekla da ne veruje da će on biti zaustavljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.