Organizacije pozivaju da se više radi na slučajevima ratnih zločina na Kosovu

Izvor: Southeast European Times, 14.Jan.2013, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Organizacije pozivaju da se više radi na slučajevima ratnih zločina na Kosovu

Kosovsko civilno društvo poziva da se preduzme više koraka da se počinioci ratnih zločina privedu pravdi.

14/01/2013

Muhamet Brajšori za Southeast European Times iz Prištine – 14.1.2013.

Oslobađajuće presude trojici istaknutih članova Oslobodilačke vojske Kosova, koje je izrekao Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju, navele su Amnesti internešenel da ponovi svoj poziv za pravdu za sve žrtve sukoba na Kosovu 1998-1999 i njihove >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << rođake.

Uz podršku lokalnih organizacija za ljudska prava, te grupe pozivaju na veću angažovanost sudova i EULEKS-a na polju istraživanja slučajeva ratnih zločina počinjenih na Kosovu i krivičnog gonjenja počinilaca.

Izvršni direktor Centra za humanitarno pravo u Prištini Bekim Blakaj izjavio je zaSETimes da je obrađivanje slučajeva ratnih zločina na Kosovu u nadležnosti EULEKS-a.

Zato, rekao je on, proces ne zavisi od politike, nego od sposobnosti tužilaca da pruže neophodne dokaze.

„Glavni problem tužilaca je da se osigura svedočenje očevidaca. Neodgovarajuća implementacija zakona o zaštiti svedoka predstavlja prepreku bržem procesurianju tih slučajeva“, rekao je Blakaj.

On je dodao da lokalni sudovi imaju veliki obim materijala koje je pripremio tribunal, koji mogu da pomognu u procesima za ratne zločine koji se vode u kosovskim sudovima.

„Lokalne institucije treba da učine više da se uhvate u koštac sa ratnim zločinima. [Oni] moraju prvo da uspostave specijalno veće na sudu, koje će se baviti samo postupcima za ratne zločine, a neophodno je i da lokalne sudije unaprede svoje profesionalne sposobnosti kako bi mogle da vode te slučajeve“, rekao je Blakaj.

Izvršni direktor Saveta za odbranu ljudskih prava i sloboda na Kosovu Bedžet Šalja rekao je da se za 1.400 ljudi i dalje vodi kao nestalo od kraja sukoba 1999. godine i niko ne preuzima odgovornost da otkrije šta im se dogodilo.

Prema Fondu za humanitarno pravo, od 1. januara 1998. godine do 31. decembra 2000, 2.077 Srba i 574 osobe iz nealbanskih i nesrpskih zajednica je ubijeno ili je nestalo iz zemlje.

Ali, portaprol EULEKS-a Bljerim Krasnići rekao je za SETimes da lokalni tužioci istražuju slučajeve ratnih zločina i krivično gone počinioce.

„EULEKS ne deli slučajeve na osnovu etničke pripadnosti žrtava ili počinilaca. Trenutno tužioci EULEKS-a istražuju 74 slučaja ratnih zločina. Sudije EULEKS-a, u mešovitim većima, donele su 23 presude u procesima za ratne zločine“, rekao je Krasnići.

Lokalni sudovi i lokalne sudije nisu u poziciji da ubrzavaju obrađivanje predmeta ratnih zločina, rekao je Blakaj. U sudovima za ratne zločine međunarodne sudije vode ročišta, a lokalni sudija je član veća.

„[Fond] nije zadovoljan radom sudija i tužilaca EULEKS-a, koje … nas sprečavaju u procesuiranju slučajeva ratnih zločina“, ukazao je Blakaj.

Ali, dodao je Krasnići, krivično gonjenje i donošenje presuda za slučajeve ratnih zločina prioritet je EULEKS-a u sklopu njegovog mandata.

„Rezultati koji su do sada postignuti potvrđuju taj prioritet“, rekao je Krasnići.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.