Optužnica protiv 11 pripadnika specijalne policije Kosova zbog maltretiranja Srba

Izvor: Southeast European Times, 19.Dec.2013, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica protiv 11 pripadnika specijalne policije Kosova zbog maltretiranja Srba

Cilj ovog koraka je da kosovska policija odgovara za svoje postupke.

19/12/2013

Linda Karadaku i Bojana Milovanović za Southeast European Times iz Prištine i Beograda -- 19.12.2013.

Međunarodni tužilac podigao je optužnicu protiv 11 pripadnika kosovske specijalne policijske jedinice ROSU zbog maltretiranja Srba, dok su bili na dužnosti, pre skoro godinu dana. To je učinjeno nakon zajedničke istrage EULEKS-a i kosovskog policijskog inspektorata. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times <<

„Optužbe se odnose na navodno nasilje koje je 8. januara 11 kosovskih policajaca počinilo protiv 10 pritvorenika kosovskih Srba, koji su sada oštećena strana“, navodi se u saopštenju EULEKS-a.

Kosovska policija je dan ranije uhapsila 10 Srba, tokom proslave pravoslavnog Božića, i zadržala ih tokom noći u pritvoru u Prištini. Policija ih je pustila na slobodu ubrzo nakon saslušanja u sudu za prekršaje u Prištini.

EULEKS kaže da se nasilje odigralo dok je policija sprovodila uhapšene Srbe iz pritvora u sud za prekršaje, kao i u samom sudu.

Kosovska policija je tada rekla da je privela Srbe iz bezbednosnih razloga i radi dalje provere. Kosovski mediji izvestili su da su njih desetorica bili zaduženi za pratnju Aleksandra Vulina, šefa srpske kancelarije za Kosovo, tokom njegove posete Gračanici, jednom od najsvetijih mesta za Srbe pravoslavce.

Ramadan Iljazi, izvršni direktor Kosovskog instituta za mir u Prištini, kaže da hapšenja ne bi trebalo loše da se odraze na ukupnu posvećenost policije bezbednosti kosovskih Srba.

„[Ali] ono što se desilo u Gračanici treba da prođe zakonski postupak i, ako je bilo lošeg postupanja, onda treba preduzeti odgovarajuće disciplinske korake“, rekao je Iljazi za SETimes.

Gradonačelnik Mitrovice Krstimir Pantić izjavio je da hapšenja, kao i pritisak na Prištinu od strane srpske vlade i međunarodne zajednice, pokazuju da je važno osigurati bezbednost kosovskih Srba.

„To je ključni problem. Srbi nemaju poverenja u kosovsko pravosuđe i kosovsku policiju i to sa opravdanjem. Priština treba da dokaže da joj je do prava Srba stalo, ne samo samo rečima, nego i u praksi“, rekao je Pantić za SETimes.

Pantić je takođe dodao da je sticanje poverenja kosovskih Srba u lokalnu policiju i pravosuđe od ključnog značaja za implementaciju Briselskog sporazuma, kao i postizanje konačnog sporazuma Beograd-Priština.

Optužnica je došla neposredno pre nego što je 16 bivših pripadnika srpskog ministarstva unutrašnjih poslova koji deluju na Kosovu počelo da se integriše u kosovsku policiju, što je korak preduzet u cilju povećanja bezbednosti kosovskih Srba.

Beljulj Bećaj, politički komentator i univerzitetski profesor Univerzum koledža u Prištini, ukazuje da je poruka koju je EULEKS poslao dvosmislena -- dobronamerna, ali su posledice neželjene.

„Na kraju krajeva, osoba zbog koje se protiv njih vodi istraga [Aleksandar Vulin] nije trebalo da ima pristup Kosovu, jer on sprovodi srpsku državnu politiku u državi Kosovo“, rekao je Bećaj za SETimes.

Drugi eksperti tvrde da je policijska akcija pitanje koje se odnosi na pitanja vladavine zakona i ne bi trebalo da ima političke implikacije.

„Šira implikacija jeste da bi trebalo da ojača poverenje svih zajednica u vladavinu zakona i u kosovske institucije“, kaže Ardian Arifaj, politički komentator kosovskog dnevnika JNK.

Iljazi navodi da i kosovska i srpska vlada moraju zrelo da postupaju i da ne dozvole da takvi slučajevi remete ili utiču na tekući proces normalizacije odnosa.

„Motiv incidenta nije zasnovan na etničkoj pripadnosti, nego je vezan za nametanje autoriteta. Kosovska policija je obavljala svoj posao kako bi osigurala bezbednost svih građana bez predrasuda vezanih za njihovu etničku pripadnost“, rekao je Iljazi.

Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je saopštenje u kojem se navodi da je odgovornost za sve potencijalno loše postupke individualna.

„To se ni na jedan način ne može pripisati celokupnoj grupi koja je bila na dužnosti“, reklo je ministarstvo.

Da li smatrate da vlasti i EULEKS čine dovoljno da osiguraju bezbednost Srba i drugih manjina na Kosovu? Ako to nije slučaj, šta još može da se uradi? Podelite svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.