Optuženi osporavaju kredibilitet svedoka

Izvor: Vesti-online.com, 28.Dec.2011, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optuženi osporavaju kredibilitet svedoka

Suđenje optuženima za ratni zločin u selu Ćuška na Kosovu 1999. godine nastavljeno je danas suočenjem svedoka Zorana Raškovića sa optuženim pripadnicima jedinice "Šakali" koji su osporili njegov kredibilitet.

Optuženi Ranko Momić kojeg je svedok Rašković, nekadašnji saborac u jedinici "Šakali" označio kao jednog od egzekutora, rekao je da zbog optužbi koje je svedok izneo ne može da spava i da uzima lekove za smirenje.

Rašković je u ponedeljak, prvog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dana svedočenja, rekao da je najgora scena koju je u životu video bila kada je Momić silovao trudnu Albanku u selu Pavline koju je zatim ubio, ispalivši joj nekoliko mataka u leđa.

"Imaš li ti mozga, možes li da me gledas u oči", upitao ga je Ranko Momić. "Vrlo sam uzbuđen, nemoj da mi se smejes, ovo nije smešno, već glava od ovog zavisi", rekao je Momić Raškoviću koji se u nekim trenucima smejao na reči optuženog.

" 'Ajmo silovanja da se setimo Ranko!", obratio Rašković u jednom trenutku optuženom koji je tada pitao: "Jesam li silovao".

Kada je svedok potvrdno klimnuo glavom, optuženi Momić mu je rekao da bi bi trebalo da ga bude sram zbog toga što priča. Stojeći lecem okrenut ka svedoku, Momić je rekao: "Sram te bilo, imam ćerku od 18 godina" i zatražio detektor laži.

"Ja i ti znamo da je silovanje de fakto istina. Danas posle 12 godina gledam te, najviše sam se plašio tebe, imao sam strahopoštovanja, a danas kad smo se suočili sa pogledima ja sam se celo vreme pitao prema kome sam ja imao tako poštovanje. Žao mi te je Ranko", rekao je Rašković Momiću.

"Žali ti sebe, ti si bolestan", dodao je Momić koji je nakon suočenja svedoka nazvao "džukelom".

Rašković je optužio Momiha i da je "odvojio dobru šiptarsku kuću" i "obogatio sebe audijem". Jedan od trinaestorice okrivljenih, koji je takođe bio pripadnik jedinice "Šakali" Siniša Mišić optužio je svedoka koji danas svedoči treći dan pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, da je ubio jednog Albanca, mesara iz Peći, a njegovu ćerku silovao.

"Cela Peć zna da si mu ti silovao ćerku", kazao je Mišić.

Mišić je rekao da svedok govori totalne laži, i da je u Peći poznat kao jedan od većih kriminalaca, i kao veliki ratni zločinac koji se dokazivao komandantu "Šakala" Nebojši Miniću i ostalima.

"On ove nedužne ljude tereti i stvara slobodu za sebe", nastavio je Mišić kome se na teret stavlja likvidacija 11 albanskih civila u selu Ćuška.

"Gledaj me dok te gledam", kazao je Mišić svedoku, na šta mu je on rekao "Gledam te, zato sam i došao i isključio svaku meru zaštite". Trinaestorica optuženih terete se za ubistvo 44 civila u selu Ćuška, 14. maja 1999. godine. Po optužnici naredbu za napad na selo Ćuška izdao je komandant 177. Vojno teritorijalnog odseka Peć, a neposredni komandir voda, poznatog pod nazivom "Šakali" bio je Nebojša Minić koji je zbog ratnog zločina u Peći, po međunarodnoj poternici uhapšen 2005. godine u

Argentini, a u toku ekstradicionog postupka preminuo je od side.

Optužnicom im se na teret stavljaju ubistva, silovanja, pljačke i paljenje imovine civilnog stanovništva. Ubistva su vršili na svirep i podmukao način, neretko pucajući žrtvama u leđa nakon čega su većinu tela zapalili kako bi sprečili utvrđivanje identiteta žrtava.

Iz sela u kom je živelo 2.000 stanovnika, uglavnom albanske nacionalnosti, proterano je u grupama više od 400 žena, dece i staraca.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.