Optužbe moraju biti istražene

Izvor: Glas javnosti, 06.Jun.2011, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužbe moraju biti istražene

SAN SALVADOR - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić zatražio je u San Salvadoru podršku zemalja Latinske Amerike za sprovođenje, pod okriljem Ujedinjenih nacija, nezavisne i sveobuhvatne istrage teških

Jeremić je, na zasedanju Generalne skupštine Organizacije američkih država, podsetio da je izveštaj Dika Martija označio sadašnje nosioce najuticajnijih funkcija na Kosovu, kao vođe organizovane kriminalne zavere, koja uključuje pranje novca, kao i trgovinu oružjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i drogom.

Prema izveštaju, grupa koju su predvodili sumnjiči se i za ratne zločine i smatra odgovornom za kidnapovanje stotina srpskih civila pre, za vreme i posle sukoba 1999. godine.

"Oteti su bili upućivani sa Kosova u tajne logore u Albaniji, podvrgavani operacijma i ostavljeni da umru, dok su njihovi organi prodavani na međunarodnom crnom tržištu", istakao je Jeremić.

Zločini ne smeju pod tepih

Ozbiljnost ovih užasnih i monstruoznih optužbi šokirala je savest sveta, ocenio je Jeremić i poručio da ovi i drugi zločini, počinjeni u kontekstu kosovskog konflikta, ne smeju biti gurnuti pod tepih.

"Svi odgovorni za to moraju biti izvedeni pred lice pravde, na osnovu nezavisne i sveobuhvatne istrage, pod okriljem UN, što je bio slučaj i sa svim prethodnim istragama ratnih zločina na Balkanu", naglasio je Jeremić.

Ne sme biti apsolutno nikakve sumnje da bi ovaj standard pravde morao da bude primenjen i na slučaj trgovine ljudskim organima na Kosovu, napomenuo je Jeremić i najavio da će Srbija biti neumorna u naporima da se o tim događajima otkrije puna istina.

Niko ne sme da bude izuzet od odgovornosti za zločine, bez obzira na to kojoj strani pripada i kakva mu je politička uloga, objasnio je Jeremić i istakao da je to ključna komponenta procesa pomirenja, kao prvog koraka ka trajnom miru na Balkanu.

Kao stalni posmatrač u OAD, naglasio je Jeremić, Srbija u potpunosti podržava Povelju ove organizacije, uključujući i njene delove kojima se potvrđuje obaveza poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta država članica UN.

Separatizam nije uspeo

Jeremić je podsetio da su 17. februara 2008. godine albanske vlasti jednostrano proglasile nezavisnost Kosova, ugrožavajući samu suštinu principa globalnog i regionalnog upravljanja.

"Separatisti su pokušali nasilno da promene granice Srbije, ali u tome nisu uspeli, zahvaljujući u velikoj meri i solidarnosti više od tri četvrtine država OAD, koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova", istakao je Jeremić.

Jeremić je, istovremeno, pozvao sve zemlje OAD koje nisu priznale Kosovo da zadrže rezervisan stav prema kosovskom pokušaju secesije.

To će pomoći da jednostrana nametanja ishoda etničkih i teritorijalnih sporova ne dobiju legitimitet i sprečiti da pokušaj kosovske secesije postane opasan i destabilizujući presedan, smatra Jeremić.

Odnosi sa zemljama Latinske Amerike prioritet

Jeremić je, u nastavku, najavio da će Srbija i dalje, kao prioritet, razvijati odnose sa zemljama Latinske Amerike i Kariba, kako bilateralno, tako i kroz OAD, na osnovu prijateljskih veza koje sa njima postoje već decenijama.

Šef srpske diplomatije je podsetio da će u septembru u Beogradu biti održana ministarska konferencija, povodom 50. godišnjice Prvog samita Pokreta nesvrstanih, i naglasio da prošlogodišnje potpisivanje Memoranduma o razumevanju Srbije i OAD povećava mogućnosti za sveobuhvatnu saradnju, posebno trgovinsku, kulturnu i prosvetnu.

Kao primer, Jeremić je pomenuo stotine stipendija koje je Srbija odobrila za studente Latinske Amerike i Kariba da se školuju na Univerzitetu u Beogradu.

Pojačali smo, takođe, i naše političke konsultacije, koje su ojačale svest i razumevanje prioriteta, poput borbe protiv organizovanog kriminala, koju Srbija u potpunosti podržava.

"Srbija vodi politiku nulte tolerancije prema organizovanom kriminalu i doprinosi regionalnim naporima da se eliminišu pretnje organizovanih kriminalnih mreža, posebno međunarodnih krijumčara narkotika", naveo je Jeremić.

Naš proaktivni stav doveo je do više uspešnih zajedničkih operacija protiv krijumčara velikih razmera, ocenio je Jeremić i podsetio da je, na osnovu podataka srpske policije, nedavno u Argentini, Urugvaju i Brazilu zaplenjeno više od tri tone kokaina.

Srbija je, zapravo, u proteklih nekoliko godina postala jedan od glavnih evropskih partnera Latinske Amerike u borbi protiv transatlantskog šverca droge, zaključio je Jeremić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.