Opštinska vlast bagerom srušila srpsku kuću kod Gnjilana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2020, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opštinska vlast bagerom srušila srpsku kuću kod Gnjilana

U mestu Cernica nadomak Gnjilana opštinske vlasti, suprotno važećim zakonima, porušile su kuću porodice Menković. Kao razlog navode to što u kući niko nije živeo pa su se u njoj okupljali delikventi. Kuća je bila napuštena jer Menkovići nisu smeli da tu žive.

Po odluci kosovske Opštine Gnjilane, jutros oko 9 časova, bagerima je porušena porodična kuća Jovice Menkovića u Cernici.

Menković kaže da su mu samo saopštili da je kuća bespravno izgrađena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na opštinskom zemljištu i da su mu onemogućili da priđe svojoj kući koja je porušena jutros bagerima.

Naveo je da je kuća površine 250 kvadratnih metara izgrađena na placu od pet ari 1996. godine, ali da u njoj nije živeo iz bezbednosnih razloga, jer se nalazila u potpuno albanskom okruženju.

"Sa porodicom, majkom, suprugom i troje dece živimo svih ovih godina kao podstanari u kući čiji je vlasnik moj stric. Radim u školi u Cernici kao čuvar za 20.000 dinara. Proces legalizacije kuće sam pokrenuo pre tri godine, slučaj je na sudu, ali nisu sačekali konačnu presudu, već su mi porušili kuću", ispričao je Menković za Kosovo onlajn.

Predsednik Privremenog organa opštine Gnjilane Srđan Mitrović oštro je osudio ovaj čin, nazvavši ga vandalskim i nezakonitim.

Mitrović je ocenio da se radi o pritisku i maltretiranju preostalih Srba u ovom multietničkom selu i da ovaj događaj nije jedini, već jedan u nizu pokušaja pritiska na preostale Srbe da se isele.

Navodi da je Opština Gnjilane tokom devedesetih godina prošlog veka dodelila plac za gradnju kuće ovoj porodici.

"Ova porodica poseduje urednu dokumentaciju o tome, ali koju kosovska Opština Gnjilane nije uvažila kao relevantnu", naveo je on u saopštenju koje prenosi RTV Puls.

O tome je obavestio i ministra za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibora Jevtića i predstavnike Srpske liste.

U selu Cernica živi dvadesetak srpskih porodica.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Srbima poručuju da su građani drugog reda

O pravoj prirodi samoproglašene kosovske nezavisnosti svedoče današnji i jučerašnji napadi na srpsku imovinu na Kosovu i Metohiji, kojima se Srbima poručuje da su građani drugoga reda i da za njih nema zaštite od albanske samovolje i nasilja, poručuju iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Navode da je grafit "Kosovo je Albanija" na pomoćnom objektu srpske osnovne škole u Preocu i protivzakonito rušenje kuće Jovice Menkovića u Cernici plod iste političke klime koja se na samoproglašenom Kosovu godinama kontinuirano stvara, a to je klima segregacije, pravne nesigurnosti i nasilja.

"Srbima se sve češće na ovaj način poručuje da za njih nema mesta na albanskom samoproglašenom Kosovu, a krivci su oni koji u javnost upućuju antisrpske političke poruke i slave kulturu zločina i nasilja, oličenu u nekadašnjoj UČK", kaže se u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM još jednom zahtevaju od predstavnika međunarodne zajednice na KiM da počnu oštrije da reaguju na "šovinističke poruke" albanskih političkih lidera u Prištini i da konačno počnu da rade na stvaranju funkcionalnog multietničkog društva u južnoj pokrajini.

Ističu da podmukli i kukavički napadi na srpsku imovinu i ljude koji nikome nisu učinili nikakvo zlo neće zastrašiti srpski narod na Kosovu i Metohiji i da će Srbija nastaviti da čini sve da svoje građane ohrabri i pomogne u nameri da ostanu i opstanu na zemlji predaka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.