Opozicija u Prištini skeptična oko članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope

Izvor: B92, 16.Apr.2023, 13:45

Opozicija u Prištini skeptična oko članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope

Opozicione stranke skeptične su po pitanju prijema Kosova u Savet Evrope ove godine.

Osim što kritikuju izvršnu vlast zbog nedostatka strategije i lobiranja, primećuju da iako će sledećeg meseca biti godinu dana od kada je Kosovo podnelo zahtev za članstvo, Savet Evrope nije dao odgovor ni da li će taj zahtev biti razmatran na minsitarskom sastanku u maju ove godine, prenosi Gazeta ekspres.

Poslanica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Demokratske partije Kosova Arijana Musliu-Šoši kaže da je nevoljnost da se razmatra zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope prisutna i u zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova, kao i u zemalja koje to nisu učinile.

Poslanica opozicije, koja je i član skupštinske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, ističe da postoje zemlje koje imaju veliku moć, a koje ne podržavaju članstvo Kosova u Savetu Evrope.

Član rukovodstva LDK Džafer Tahiri takođe je kritičan prema vladi zbog njenog pristupa nakon prijave Savetu Evrope.

Poslanica ABK Time Kadrijaj kaže da je Vlada trebalo da bude upornija kako bi obezbedila glasove za članstvo u Savetu Evrope.

Ona, međutim, dodaje da je sada pravi trenutak za članstvo u Savetu Evrope.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala je optimista da će se Kosovo pridružiti Savetu Evrope za nekoliko meseci.

Prošle nedelje, pred poslanicima je izjavila da su glasovi obezbeđeni i da sada ne bi trebalo mnogo vremena da se razmotri zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope.

Da bi postalo član Saveta Evrope, Kosovo mora da dobije dvotrećinsku većinu glasova u Parlamentu SE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.