Izvor: RTS, 01.Okt.2020, 01:11

Opljačkana kuća Bobana Dančetovića u Babinom Mostu

Porodični dom Bobana Dančetovića u Babinom Mostu našao se na meti nepoznatih pljačkaša koji su, kako se pretpostavlja, sinoć upali u kuću.
Boban Dančetović je za Kosovo onlajn rekao da je, zbog poslovnih obaveza, kuću napustio u ranim jutarnjim satima, a po povratku, nešto posle 21 sat, zatekao je razbacane stvari i video da je u kući napravljena veća premetačina.
"Odmah sam obavestio policiju, koja je došla i obavila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uviđaj. Ustanovili smo da mi je nestao rezervni ključ od automobila. Očigledno je da su lopovi tražili novac i da ih druge stvari nisu interesovale", rekao je Dančetović.
Dodaje da su u neposrednoj blizini njegove kuće i domovi njegovih rođaka, ali to lopove očigledno nije sprečilo u nameri da izvrše pljačku.
"Moji rođaci su bili do 19 sati u dvorištu gde su pripremali zimnicu, ali ništa sumnjivo nisu primetili. Lopovi su presekli žicu od ograde i kroz prozor su ušli u kuću. Ipak, nisu našli ono zbog čega su došli, jer odavno novac ne držim u kući", kaže Dančetović.
Sredinom ovog meseca u Babinom Mostu je opljačkana i Crkve Presvete Bogorodice, koja je u poslednjih dvadesetak godina više puta bila na meti pljačkaša.
Petković: Uspostaviti trajno policijsko i međunarodno prisustvo u seluPovodom provale u kuću Bobana Dančetovića u Babinom Mostu, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković zahteva da se preduzmu najhitniji koraci kako bi se unapredila bezbednost žitelja sela.
To je treći ozbiljan incident u ovoj nacionalno mešovitoj sredini u svega nekoliko nedelja, saopštila je Kancelarija za KiM.
"Podsećam i umerene političare u Prištini i predstavnike međunarodne zajednice na terenu da je Babin Most, kao jedno od retkih sela na Kosovu i Metohiji u kojem Srbi i Albanci i dalje žive zajedno, svojevrstan test sposobnosti da se na terenu stvore uslovi za funkcionalan suživot", navodi se u saopštenju Petkovića.
Prema njegovim rečima, svi stanovnici Babinog Mosta moraju se osećati potpuno sigurno, i s obzirom na to da su napadi na Srbe, njihovu imovinu i svetinje sve učestaliji, smatra da je neophodno uspostaviti trajno policijsko i međunarodno prisustvo u selu.
"Očekujem da nadležni organi pronađu počinioce, i naglašavam potrebu za hitnim delovanjem", ističe pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
"Bez obzira na to da li je poslednji incident nacionalno motivisan ili je najobičnije krivično delo iz koristoljublja, svaki događaj ove vrste kod Srba u Babinom Mostu pojačava osećanje nesigurnosti i nespokojstva i udaljava nas od ideje o pomirenju, suživotu i multietničkom društvu na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.