Opljačkana crkva na Kosovu

Izvor: RTS, 03.Mar.2012, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opljačkana crkva na Kosovu

Tokom prošle noći obijena crkva Svetog Georgija u selu Stanišor u Kosovskom pomoravlju. Predstavnici kosovske policije koji su obavili uviđaj kažu da skrnavljenje crkve nije etnički motivisano.

Crkva Svetog Georgija u Stanišoru u Kosovskom pomoravlju obijena je tokom prošle noći, a provalnici su iz nje odneli novac, potvrdili su danas predstavnici kosovske policije.

Regionalni portparol kosovske policije Ismet Hašani izjavio je da je policija obavila uviđaj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i utvrdila da se radi o pljački, odnosno da skrnavljenje crkve nije etnički motivisano.

Obijena su ulazna vrata i iz crkvene kase odneseno nekoliko desetina dinara, jer više novca tu nije bilo. Slučaj nema etničku pozadinu, a informaciju o skrnavljenju crkve dobili smo od sveštenika rano jutros, rekao je Hašani.

Policijski portparol je kazao da je ovaj crkveni objekat na meti kradljivaca bio i pre otprilike godinu dana, ali da je policija uspela da ga identifikuje i izvede pred lice pravde.

Paroh Velja Stojković izjavio je da su provalnici polomili katanac na vratima i provalili u unutrašnjost crkve i da je slomljeno staklo na ikoni, polomljen krst i obijena ulazna vrata crkve.

Crkva Svetog Georgija sagrađena je pre više od 200 godina, a od dolaska međunarodnih snaga više puta je bila na meti vandala i razbojnika.

U nepunih mesec dana ovo je drugi slučaj skrnavljenja objekata SPC u Kosovskom pomoravlju.

U prvoj polovini februara oskrnavljena je i opljačkana crkva Sv. Nikolaja koja se nalazi u Kosovskoj Kamenici.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.